NASA zaledila Hrvatsku: Otkriveno kada će potonuti prvi gradovi, evo da li je Srbija u opasnosti

06.11.2023

07:17

0

Bob Kop, glavni autor izveštaja i direktor Instituta za nauku o Zemlji, okeanu i atmosferi na Univerzitetu Rutgers, napominje da će nivo mora porasti za 15 do 30 centimetara do sredine ovog veka

NASA zaledila Hrvatsku: Otkriveno kada će potonuti prvi gradovi, evo da li je Srbija u opasnosti
Copyright Foto: zoomeart

NASA je objavila interaktivnu mapu koja vizuelno prikazuje očekivani porast nivoa mora širom sveta u narednim decenijama. U Hrvatskoj je jedan od najugroženijih gradova Zadar, koji se nalazi na nula metara nadmorske visine.

Ova mapa, predstavljena 2021. godine, postala je dostupna nakon objavljivanja ključnog globalnog izveštaja o klimatskim promenama, koji naglašava da je klimatska kriza globalna i da se brzo širi.

Ovaj projekat pruža uvid u to kako će određeni regioni sveta biti pogođeni klimatskim promenama usled porasta nivoa mora. Vizuelizacija se zasniva na podacima o topljenju glečera, glečera i promenama morskih struja i na taj način daje projekcije budućih promena. Mapu možete videti ovde.

Bob Kop, glavni autor izveštaja i direktor Instituta za nauku o Zemlji, okeanu i atmosferi na Univerzitetu Rutgers, napominje da će nivo mora porasti za 15 do 30 centimetara do sredine ovog veka, bez obzira na to kolika je emisija gasova staklene bašte. smanjena. Pored toga, postoji rizik da se ekstremni porast nivoa mora jednom u 100 godina ponovi, čak i do 2100. godine. Međutim, Kopp ističe da i dalje imamo mogućnost da utičemo na ovu budućnost kroz odluke koje donosimo danas.

Nivo mora dramatično je porastao od 1970-ih, a u prošlom veku je zabeležen brži rast nego u bilo kom prethodnom veku u poslednjih 3.000 godina. Prosečno povećanje je bilo oko četiri milimetra godišnje u poslednjih 100 godina.

Prema predviđanjima prikazanim na ovoj karti, porast nivoa Jadranskog mora do 2100. godine iznosiće 60 centimetara. U Hrvatskoj je jedan od najugroženijih gradova Zadar, koji se nalazi na nula metara nadmorske visine.

Treba napomenuti da su proteklih dana visoki talasi i porast nivoa mora izazvali probleme na obalama Jadranskog mora, što je rezultiralo intervencijom vatrogasaca u primorskim gradovima od Istre do Dubrovnika.

Kada je reč o Srbiji, a prema predviđanjima NASA, naša zemlja je za sada sigurna, kao i gradovi u našoj državi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike