Crna Gora bira predsednika Skupštine: Andrija Mandić glavni kandidat!

30.10.2023

09:27

0

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" daće podršku novoj vladi i predsedniku Skupštine

Crna Gora bira predsednika Skupštine: Andrija Mandić glavni kandidat!
skupstina crne gore - Copyright Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

Crna Gora trebalo bi danas da dobije novo rukovodstvo Skupštine, a potom i 44. Vladu. Na čelu parlamenta biće lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, a Vlade Milojko Spajić.

U nastavku prve konstitutivne sednice Skupštine Crne Gore, koja će početi u 10 sati, za predsednik parlamenta treba da bude izabran čelnik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, navela je RTCG. 

Na toj sednici trebalo bi da budu izabrani i potpredsednici Skupštine.

Iz Pokreta Evropa sad, najbrojnije političke partije u parlamentu, najavljeno je da će njihov kandidat za potpredsednika Skupštine biti Boris Pejović, a 

Demokrate su najavile da će Zdenka Popović biti kandidatkinja te stranke za potpredsednicu parlamenta. Posle izbora rukovodstva, predsednik Skupštine trebalo bi da zakaže novu sednicu na kojoj će biti birana nova Vlada.

Mandatar Milojko Spajić u četvrtak je parlamentu dostavio ekspoze i predlog za sastav vlade.

Ubrzanje pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i rešavanje deblokade pravosuđa, ključni su ciljevi nove, 44. vlade. 

Mandatar Milojko Spajić u ekspozeu najavljuje bolji životni standard i realizaciju programa Evropa 2. On je predložio i sastav nove Vlade koja će imati tri potpredsednika, dva resorna potpredsednika i 17 ministara.

Andrija Mandić novi predsednik Skupštine?

Tanjug/Strahinja Aćimović
Andrija Mandić

- Očekujem da izabereno rukovodstvo skupštine onako kako smo se i mi iz Ujedinjene Crne Gore borili a i kako je na kraju ispalo - tako da je to ono što očekujemo od današnjeg dana. Što se tiče dalje dinamike, očekujem da se zakaže u razumnom terminu i terminu skupština gde će se birati nova vlada - kaže Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore.

- Nema potrebe da se žuri jer je, kakao kaže, vlada rešena i nema dileme da li će se izabrati ili ne što se tiče konstituenata.

Što se tiče Ujedinjene, biće uzdržana zbog svega onoga što se dešavalo od strane mandatara prema Ujedinjenoj Crnoj Gori, dodao je Dobričanin.

Dobričanin kaže da će glasati za Andriju Mandića, za predsednika parlamenta. "Od početka smo tražili da se ispoštuje volja naroda koja je kroz izbore dala sledeći mandat koaliciji Za budućnost Crne Gore što je prirodno. Prošli put je to pripadalo Demokratama - istakao je on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike