Jako nevreme pogodilo Sloveniju i Hrvatsku: Delovi Istre pod vodom, reke se izlivaju, nivo mora raste!

27.10.2023

13:19

0

Za veći deo Slovenije zbog obilnih kiša zdato je crveno upozorenje

Jako nevreme pogodilo Sloveniju i Hrvatsku: Delovi Istre pod vodom, reke se izlivaju, nivo mora raste!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Jako grmljavinsko nevreme pogodilo je danas delove Hrvatske i Slovenije, kiša pljušti u Zagrebu, delovi Istre su pod vodom, a poplavljena je i riječka tržnica.

IstraMet javlja da se na više mesta u zapadnoj Istri more preliva. More se izlilo i u Rovinju, gde je Komunalni servis objavio upozorenje sa uputstvom građanima da pripaze na vozila, a kako bi štetu sveli na minimum, zatvoreno je i parkiralište.

Glavna riječka pijaca poplavljena je ponovo usled plime, juga i kiše, pa su za građane postavljeni pontonski prelazi, a na nekoliko lokacija uz zgrade u centru grada preventivno se postavljaju brane.

Komandir Javne vatrogasne jedinice Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da centralna gradska tržnica uobičajeno bude poplavljena svaki put kada duva jugo, ali i usled visokog nivoa mora, piše riječki Novi list.

Iz DHMZ-a je objavljeno da je od jutra lokalno palo i više od 100 mm kiše, a i u ostatku dana očekuju se intenzivni pljuskovi.

Crveno upozorenje u Sloveniji

Za veći deo Slovenije danas je izdato crveno upozorenje, zbog obilnih kiša, a najviše problema ima opština Tolmin u Bašćanskoj grapi. Prema podacima Agencije za okolinu (Arsoa), reke Vipava i Idrijca se izlivaju, a Štab civilne zaštite za severnu Primorsku javlja da je i Soča takođe izrazito visoka.

Opštinski štab civilne zaštite severne Primorske u pripravnosti je od juče poslepodne. Iako tokom noći nije bilo ozbiljnih problema zbog vode, situacija se jutros promenila i voda sada, kako javlja slovenačka N1 tv., nadire na sve strane.

Najviše padavina do jutra je palu u severnom Primorskom, ali i sada se stvaraju pojasi jačih padavina. Hidrolozi predviđaju da će reke na zapadu zemlje početi da rastu, a u narednim satima se očekuje porast vodotoka i u drugim delovima zemlje.

Smanjenje padavina se očekuje pred kraj dana. Zbog visokog nivoa mora u Pirani i Izoli su se oglasile sirene. Kao što je prognozirano, more je počelo da plavi obalu već u jutarnjim satima, a najveća plima tek se očekuje.

Put prema Pirani je zatvoren. Meštani su već pripremili brane od vreća i dasaka koje bi trebalo da spreče prodor vode. Slovenačka N1 aktuelnu situaciju u Pirani poredi sa onom iz 2019. kada je zbeležen drugi najviši nivo mora u poslednjih 50 godina.

Podsetimo, i tokom jučerašnjeg dana kiša praćena grmljavinom pogodila je delove Slovenije i Hrvatske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike