Neverovatan snimak z Hrvatske: Vetar pri brzini od 150 kilometara na sat lomio sve na šta je naišao! (VIDEO)

22.10.2023

07:34

0

Autor: J. S. J.

Pravi talas zahvatio je Selca na Braču s orkanskim udarima vetra od preko 150 kilometara na sat

Neverovatan snimak z Hrvatske: Vetar pri brzini od 150 kilometara na sat lomio sve na šta je naišao! (VIDEO)
Copyright Stefano Porta/LaPresse via AP

Jako nevreme je juče pogodilo Hrvatsku, a sada su se pojavili i snimci. Najgore je bilo na području Brača i u pravcu Pelješca, piše Dalmacija Danas.

Nevreme je prouzrokovalo štetu u Selcima na ostrvu Braču. "Dalmacija danas" inače poseduje videozapisa dolaska nevremena na ostrvo Brač.

 

 

Kako se iz priloženog može videti, pravi talas zahvatio je Selca na Braču s orkanskim udarima vetra od preko 150 kilometara na sat. Vetar je lomio sve pred sobom, granje drveća, stabla...

-Sudeći prema viđenom, ovo je jedan od najjačih udara vetra koje sam doživeo. Tu nemamo meteo stanicu, ali prema stepenu štete, prvi udar nevremena doneo je udare vetra preko 150 km/h. On je doslovno lomio sve što mu se našlo na putu -  kazao je stanovnik Selca i dodao:

-Ova pojava se zove "downburst", ljudi je često mešaju s pijavicom. Iz olujnog oblaka stvorile su se izrazito jake silazne struje, što se manifestiralo kao orkanski vetar koji je trajao nekoliko minuta",

Oštećeni su i brojni krovovi na kućama, a oštećeni su i brodice i barke na obalama Selca. 

Nevreme pogodilo više mesta na Braču

Bol, Pučišća, Milna i Selca su bili na udaru. Vetar je iščupao i nekoliko stabala koji su pali na strujne vodove, zbog čega je došlo do prekida isporuke električne energije.

Uglavnom se radi o borovima koji su popadali usled jakog juga i kiše, posla je dosta, vatrogasci to redovno odrađuju, kazao je za Hinu zapovednik Operativne zone Brač Nikola Martinić Dragan.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike