Knežević pozvao Spajića da nastave pregovore o Vladi: Zapao je u ćorsokak i ide u pravcu izneveravanja izborne volje!

08.09.2023

12:06

0

Mandatar je pokazao jedno neiskustvo i što se tiče koalicije ZBCG, mi nismo stavili tačku, ni tri tačke i pozivamo ga da nastavimo tamo gde smo stali

Knežević pozvao Spajića da nastave pregovore o Vladi: Zapao je u ćorsokak i ide u pravcu izneveravanja izborne volje!
Milan Knežević - Copyright Profimedia

Jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Milan Knežević ponovo je pozvao mandatara Milojka Spajića da nastave tamo gde su stali sa pregovorima o formiranju nove vlade, te da je ponuda koja je data preko medija njima prihvatljiva i da su spremni da je potpišu.


"Ipak je ovo politika i mandatar je pokazao jedno neiskustvo i što se tiče koalicije ZBCG, mi nismo stavili tačku, ni tri tačke i pozivamo ga da nastavimo tamo gde smo stali, jer je zapao u ćorsokak i ide u pravcu izneveravanja izborne volje od 11. juna i 30. avgusta (2020), polako uzimajući poslanika sa liste Demokratske partije socijalista s kojom se obavezao da neće praviti nikakve koalicije", rekao je Knežević gostujući sinoć u emisiji Načisto TV Vijesti.

Knežević je rekao da mandatar Spajić nema podršku četiri poslanika sa svoje liste, jednog poslanika Ujedinjene Crne Gore, a da SNP (Socijalistička narodna partija) još nije odlučio da li će biti deo priče, kao i da im je funkcioner Milović kazao da su spremni da pregovaraju sa Socijaldemokratama.
R.R./ATAImages
Milojko Spajić

 


"Je li to izdaja izborne volje? Zašto je neko požurio i potrčao da stavi tačku na razgovore. Zato što su od početka fingirani razgovori i pregovori sa koalicijom ZBCG", naveo je Knežević.

On je kazao da nikad nisu dobili ponudu napismeno, ali da su spremni sutra da nastave razgovore sa mandatarom Spajićem, te da misli da bi to, kako je rekao, bilo za njegovo dobro.

"Pred njim je politička budućnost ukoliko bude pokazao jedno iskustvo, trpeljivost i mudrost, ukoliko ne bude slušao sa strane, ni unutaršnje ni spoljne 'prijatelje' da ih tako nazovem i ako bude slušao volju građana. Ukoliko to ne bude uradio može se ugasiti kao zvezda padalica", rekao je Knežević.

 Podsetio je da koaliciji ZBCG pripada sedam resora u vladi i mesto predsednika Skupštine.

"A, sada treba da budemo srećni što dobijamo manje od svih ostalih. Šta je to nego diskriminacija i određena vrsta fašizma. Ne mislite da treba da donesemo cveće i da zahvalimo nekome što glas Srba u Crnoj Gori vredi manje od svih ostalih naroda", rekao je Knežević.
Dodao je da bi im bila prihvatljiva četiri resora i dva potpredsednička mesta u Skupštini koja im je ponudio  Spajić.

Podsetio je da mu je 20. jula funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Andrej Milović rekao da postoje otpori da ZBCG bude deo vlade, te da najveći otpor ima Branko Krvavac koji ima veliki uticaj na Spajića i da mu predlaže da ono što je obećano i dato već Bošnjacima uzme ZBCG.

"Saopštio sam Miloviću da ZBCG ne želi da uzme ništa što ne pripada po kvotama i izbornoj volji građana, posebno ne uoči sastanka sa Spajićem, koji je bio pet-šest sati posle toga", rekao je Knežević.

Knežević je rekao da nije tačno da nisu dali podršku Spajiću da bude mandatar nakon konsultacija sa predsedikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Rekao je da misli da je Jakov Milatović napravio jasan otklon od Milojka Spajića i da postoje dva PES-a.

"Proces cepanja u PES-u je neminovan. On se može zaustaviti ako Spajić, a ja ga pozivam ponovo da nastavimo gde smo stali, ukoliko iskreno želi da se sastavi vlada. Do 12. novembra imamo vremena ako vladu eventualo ne pritiska neko drugi. Spajić nam je 19. avgusta rekao da ima ozbiljan pritisak od nemačkog ambasadora, da su to veoma neprijatne situacije, da gospodin ambasador Felten viče na njega.. Mandić i ja smo mu rekli da idemo zajedno kod tog čoveka. Koliko god da se mi ne slažemo, nećemo pustiti niko da viče na tebe", rekao je Knežević.

Rekao je da bi bio u vladi sa Bošnjačkom strankom, ali ne i sa Socijaldemokratama.

Knežević je rekao da su se neki ljudi iz PES više puta sastajali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim najbližim saradnicima nego on, te da im je to rekao i predsednik Crne Gore i zamenik predsednika PES Jakov Milatović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike