Cela Evropa suočena je sa migracijskim pritiskom: Hrvatska sprečila ulaz 600 ilegalnih migranata u zemlju

07.09.2023

15:08

0

Milioni ljudi iz Afrike i sa Bliskog istoka svoju budućnost vide u Evropi

Cela Evropa suočena je sa migracijskim pritiskom: Hrvatska sprečila ulaz 600 ilegalnih migranata u zemlju
Ilustracija - Copyright AP Photo/Amel Emrić

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je danas da je oko 600 migranta protekle noći sprečeno da uđe u zemlju i istakao da je cela Evropa suočena s migracijskim pritiskom jer milioni iz Afrike i Bliskog istoka svoju budućnost vide upravo na evropskom kontinentu.

- Samo tokom protekle noći je oko 600 ilegalnih migranata sprečeno da uđu na teritoriju Republike Hrvatske, radi se o brojevima bez presedana - rekao je Božinović novinarima prilikom obeležavanja 33. godišnjice od osnivanja Antiterorističke jedinice Lučko.

Božinović je rekao da će Hrvatska poštovati prava migranata tako što će pravila postavljati sami, a, kako je pojasnio, to znači da će ih na organizovan način dovoditi u registracijske centre i isto će ih tako organizovano iz njih izvoditi.

Ministar je rekao i da bi jedan takav centar trebalo da bude otvoren u Dugom Dolu kod Krnjaka, u Karlovačkoj županiji, na prostoru nekadašnjeg vojnog poligona u sklopu kojega se nalazi 55 objekata.

- U interesu svih je da se migranti izmeste iz središta gradova i parkova. U objektima iznad Krnjaka možemo provoditi sve administrativne zadaće koje moramo provoditi u skladu s evropskim i nacionalnim zakonodavstvom, a s druge strane stvoriti uslove da naši građani to što manje osete - rekao je Banožić, koji je i potpredsednik vlade.

Ministar je rekao da je policija ove godine privela preko 850 krijumčara, što je rekordan broj, kao i da se svake godine sankcioniše do 500 svojih pripadnika.

- Svake godine hrvatska policija sankcionira do 500 svojih pripadnika, od kojih njih 80 bude udaljeno iz sistema, a oko 20 ih izgubi posao - rekao je ministar Božinović, prenela je Hina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike