Dobrosavljević: Milatovićevo drugo obraćanje za manje od 72 sata govori da su pregovori o formiranju nove vlade zapali u slepu ulicu

31.08.2023

20:11

0

Mandatar Spajić i dalje nezrelo i tvrdoglavo insistira na svom konceptu formiranja parlamentarne većine i izvršne vlasti, kaže Dobrosavljević

Dobrosavljević: Milatovićevo drugo obraćanje za manje od 72 sata govori da su pregovori o formiranju nove vlade zapali u slepu ulicu
Vladimir Dobrosavljević - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Čim je predsednik Crne Gore Jakov Milatović bio prinuđen da se drugi put obrati javnosti, u roku manjem od 72 sata, očito je da su pregovori o formiranju nove vlade zapali u slepu ulicu, ocenio je politički analitičar Vladimir Dobrosavljević.

On je za portal RTCG kazao da su Milatovićeve poruke koje je uputio tom prilike jasne i nedvosmislene, potpuno u pravcu principa i stavova kakvih se držao prilikom formiranja vlasti u Podgorici ili dok je obezbeđivao sebi podršku za pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora.

– Njegov stav je potpuno logičan i racionalan, okupiti sve snage koje su bile tada na istoj strani, kao i nakon parlamentarnih izbora iz avgusta 2020. godine i obezbediti dominantan i stabilan reformski potencijal u parlamentu i budućoj izvršoj vlasti. Očito da postoji duboki jaz i neslaganje u fundamentalnim političkim stavovima između predsednika države i mandatara – poručio je Dobrosavljević.

Istakao je da njihova međusobna diferencijacija može da dovede i do procepa unutar političkog subjekta kojem obojica pripadaju, što može da izazove otvaranje pitanja legitimiteta buduće većine u Skupštini Crne Gore.

– Mandatar Spajić i dalje nezrelo i tvrdoglavo insistira na svom konceptu formiranja parlamentarne većine i izvršne vlasti, koji je svakim danom sve više opterećen jačanjem nezadovoljstva u javnosti. Takvim jednostranim pristupom, on pokazuje izostanak formata za inkluzivan pristup procesu, i uveliko počinje da stvara antagonizam prema sebi među potencijalnim saveznicima. Deluje da su dani pred nama, možda i poslednji u kojem mandatar još može da pokaže konstruktivnost i promeni neuspelu agendu koju je sa toliko infantilnosti do sada forsirao, i dokaže kako je spreman da uvaži i razume sve složenosti i specifičnosti društva u Crnoj Gori – zaključio je Dobrosavljević.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike