Danas sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Crne Gore: Glavna tema ustoličenje Joanikija

23.08.2021

07:51

0

Ustoličenje vladike Joanikija planirano je za 5. septembar

Danas sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Crne Gore: Glavna tema ustoličenje Joanikija
Copyright Printscreen/Youtube/ Острог Тв Студио Milos Tesic/ATAImages

Premijer Zravko Krivokapić zakazao je za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će, kako je najavljeno, biti razmatrana bezbednosna situacija u Crnoj Gori uoči ceremonije ustoličenje izabranog mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Tom činu, kojem će prisustvovati patrijarh srpski Porfirije, protivi se gotovo celokupna crnogorska opozicija predvođena DPS-om predsednika Mila Ðukanovića niz nevladinih organizacija, udruženja i pojedinaca.

Pročitajte još

U organizaciji Komitskog patriotskog saveza i DPS-a juče je na Cetinju održan protest protiv ustoličenja vladike Joanikija sa kojeg je poručeno da “Crna Gora nije Srbija”, da se “neće utopiti u srpski svet”, kao i da SPC pokušava da, kako tvrde, okupira ovu državu.

Ustoličenje vladike Joanikija planirano je za 5. septembar, a protivnici ovog verskog čina zahtevaju da se ono bude izmešteno u neki drugi objekat na teritoriji Crne Gore ili, kako kažu, u sedište SPC u Beogradu.

Vladika Joanikije je na jučerašnjoj liturgiji u Cetinjskom manastiru poručio da je on rođen u Crnoj Gori i da ne može da bude okupator svoje države, za šta, inače, optužuju SPC, Srbiju i njega.

On je rekao i da njega na poziciju mitropolita nije poslala nijedna država, niti neka srpska crkva, već SPC.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost je zakazana nakon što je rukovodstov bezbednosnih službi informisalo vladu da postoji realna mogućnost da deo pripadnika policije odbije poslušnost starešina tokom održavanja ceremonije ustoličenja.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike