Otkrivena velika plantaža marihuane kod Zadra: Na državnom zemljištu se uzgajalo skoro devet tona narkotika

25.08.2021

09:35 >> 09:43

0

Autor: P. Š.

Zasađene stabljike konoplje prosečne su visine oko 165 centimetara i trenutno su u fazi cvetanja

Otkrivena velika plantaža marihuane kod Zadra: Na državnom zemljištu se uzgajalo skoro devet tona narkotika
Copyright Profimedia

Zadarska policija otkrila je ogromnu plantažu marihuane u Islamu Grčkom.

Policija je saopštila da je sprovela kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom (58) koji se sumnjiči da je tokom maja 2021. godine, na delu zemljišta ukupne površine oko 10 hektara, katastarske opštine Islam Grčki, u vlasništvu Republike Hrvatske, a koju koristi njegova firma registrovana za uzgajanje industrijske konoplje sa sedištem u Zadru, zasadio preko 20.000 stabljika konoplje, piše Index.hr.

Pročitajte još;

Od toga je, protivno odredbama člana 3. Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, na delu navedenog zemljišta veličine oko 21 000 m2 zasadio 7.728 stabljika konoplje čije lišće i cvetni vrhovi znatno premašuju količinu tetrahidrokanabiola (THC) dozvoljenu za industrijsku konoplju, a u cilju proizvodnje i dalje prodaje marihuane koja se nalazi na Popisu droga, psihoaktivnih supstanci i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te supstance se mogu iskoristiti za izradu droga. Navedene zasađene stabljike prosečne su visine oko 165 centimetara i trenutno su u fazi cvetanja, objavila je policija.

Za sada sprovedenim nadgledanjima i postupanjima policijskih službenika u saradnji s nadležnim državnim tužilaštvom u Zadru, na mestu događaja obavljen je uviđaj te su za veštačenje uzete veće količine materije, navodi policija.

Pročitajte još;

Temeljem naloga državnog tužilaštva u Centru za forenzička ispitivanja, istraživanja i veštačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu sprovedeno je toksikološko veštačenje uzetih materija te je utvrđeno kako je za navedene stabljike konoplje prosečna vrednost THC-a veća od dozvoljene, a daljnjim procenama utvrđeno je kako bi masa lišća i cvetnih vrhova, odnosno začetka cvetnih vrhova, iznosila preko 8.800 kilograma marihuane odnosno 8,8 tona, zaključuje se u policijskom saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike