Fotografije koje svedoče o razmerama posledica nevremena u Sloveniji: Poplavljena sela, srušen most (FOTO)

06.08.2023

10:48

0

Autor: I.K.

Danas se otklanjaju posledice poplava, a strahuje se i od aktiviranja klizišta

Fotografije koje svedoče o razmerama posledica nevremena u Sloveniji: Poplavljena sela, srušen most (FOTO)
Poplave u Sloveniji - Copyright AP Photo/Gregor Ravnjak

Sloveniju je prethodnih dana pogodilo snažno nevreme. Poplave su odnele četiri života, a pričinjena šteta procenjena je na pola milijarde evra.

Meteorolozi najavljuju nove oluje za  popodne. Danas se otklanjaju posledice poplava, a strahuje se i od aktiviranja klizišta.

U Črnoj na Koroškem su iz predostrožnosti kasno sinoć evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, kao i ranije meštani opštine Črenšovci zbog rasta vodostaja te reke, prenosi RT Slovenije.

AP Photo/Miro Majcen
 

 

Mura je sinoć kod Donje Bistrice u opštini Črenšovci probila zaštitni nasip, zbog čega su nadležni evakuisali 500 meštana.

Slovenački hidrolozi predviđaju da će nivo reka u većem delu zemlje postepeno opadati i tako će se smanjivati poplavljena područja osim u donjem toku Save, Drave i Mure.

AP Photo/Miro Majcen
 

 

Međutim, tokom nevremena ne isključuje se mogućnost rasta vodostaja manjih bujičnih reka, posebno u zapadnoj i centralnoj Sloveniji.

Zbog poplava su zatvoreni mnogi putevi u severnom Primorju, Koruškoj, Štajerskom, Zasavju i Centralnoj Sloveniji, a uslovi na terenu se stalno menjaju.

AP Photo/Miro Majcen
 

 

Zbog opasnosti od lavine u Črnoj na Koroškem kasno sinoć su iz predostrožnosti evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, u Koroškoj Beli.

Klizišta ugrožavaju, između ostalih, područje Slovenj Gradca, Velenja i Škofje Loke.

AP Photo/Miro Majcen
 

 

Zbog uništene infrastrukture pojedini delovi zemlje i dalje su bez struje, pa će jedan od glavnih prioriteta nadležnih službi biti isporuka agregata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike