Najtužniji prizori poplava u Sloveniji: Uplašeni ljubimci zarobljeni u nabujalim rekama (FOTO)

06.08.2023

07:15

0

Mnoge životinje su izvučene iz nabujalih reka, neke su pobegle tokom evakuacije i nevremena, a njihovi vlasnici očajnički tragaju za njima

Najtužniji prizori poplava u Sloveniji: Uplašeni ljubimci zarobljeni u nabujalim rekama (FOTO)
Ilustracija - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Usled nevremena i katastrofalnih poplava koji su zahvatili Sloveniju, društvene mreže su preplavljene objavama o izgubljenim i pronađenim životinjama, kao i onim koje lutaju ulicama.

Mnoge životinje su izvučene iz nabujalih reka, neke su pobegle tokom evakuacije i nevremena, a njihovi vlasnici očajnički tragaju za njima.

U Ljubljani su konji evakuisani sa hipodroma u Stožice, prenosi slovenački portal 24 sata.

Ljubljansko prihvatilište pripremilo je uputstva kako bi trebalo da se brine o kućnim ljubimcima u vanrednim situacijama i kako da se za životinje obezbedi maksimalna bezbednost.

"Ne puštajte svoje ljubimce napolje. Držite ih u zatvorenom prostoru dan ili dva, posebno noću, dok se situacija ne smiri. Pripremite osnovne potrepštine za vaše životinje (posuđe, vodu, povodce, ćebad, krevete) na lako dostupnom mestu i držite njihovu prenosivu kutiju pri ruci", navodi se u Uputstvu.

 

 

Kako se dodaje, vlasnici bi u novčaniku trebalo da čuvaju dokumente kućnog ljubimca (pasoš, fotografiju životinje), kao i da provere kod najbližeg veterinara da li su kontakt podaci životinje u Centralniom registru kućnih ljubimaca (CRHŽ) tačni, što, kako se navodi, može biti od koristi ako se životinja izgubi.

Ukoliko postoji opasnost od ozbiljnih povreda, iz prihvatilišta savetuju da se životinje premeste na bezbednije mesto.

U slučaju nestanka životinje, potrebno je obratiti se nadležnom prihvatilištu i prijaviti nestanak, poručuju u prihvatilištu Ljubljana, dok o pronalasku životinje treba što pre obavestiti nadležno prihvatilište, ili životinju odvesti do najbližeg veterinara da očita čip.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike