Hrvatski meteorolog upozorava: "Svi sastojci za moćnu oluju su tu. Može li biti jača od one u sredu? Nažalost, da"

25.07.2023

07:20

0

Nikola Vikić-Topić upozorava da vreme može biti opasno i da je moguće da se ponovi jako nevreme od pre nekoliko dana

Hrvatski meteorolog upozorava: "Svi sastojci za moćnu oluju su tu. Može li biti jača od one u sredu? Nažalost, da"
Ilustracija/superćelijska oluja - Copyright 24sedam/Mladen Mijatović

Italiju, Sloveniju i Hrvatsku je opet pogodila superoluja!

Hrvatski meteorolog Nikola Vikić-Topić upozorava da vreme može biti opasno i da je moguće da se ponovi jako nevreme od pre nekoliko dana.

Za utorak su meteoalarm upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda na snazi za celu Hrvatsku. Za veći deo zemlje ova upozorenja se odnose na jake pljuskove i grmljavinu. Uz pljuskove, duvaće i jak i olujni vetar, a gotovo sigurno, barem lokalno, biće i grad, rekao je on.

24sedam
 

Za veliki deo Hrvatske reč je o narandžastim upozorenjima, što znači da će vreme u utorak biti opasno, ali želim da istaknem da je relativno velika verovatnoća da će u utorak u toku dana ova upozorenja preći u crveno, ali o tome, naravno, odlučuje Državni hidrometeorološki zavod.

- Mi vidimo da će svi sastojci za nevreme u utorak biti tu, ali hoće li biti nevremena i koliko jakog, zavisi od toga u kojoj će se meri ti sastojci naći na istom mestu u isto vreme, rekao je Vikić-Topić.

Ova oluja može biti jača od one prošle srede

Veoma je verovatno da će negde biti jačeg grmljavinskog nevremena. Kao što sam pomenuo – svi sastojci za oluju su tu. Ti sastojci koje sam pomenuo su vlaga, nestabilnost, neki mehanizam za podizanje vazduha i vertikalno strujanje vetra. Već smo rekli prošle nedelje, strujanje vetra je promena smera i brzine vetra, u ovom slučaju, sa visinom. Dakle, vertikalni vetar je moćan, rekao je on.

Tanjug/Branko Lukić
 

"Ono omogućava da se grmljavinski oblaci, mi kažemo, organizuju, odnosno spoje u veće olujne sisteme koji su opasniji, ne samo zato što su jači, već i zato što traju mnogo duže i pokrivaju ogromne razdaljine. Prošlonedeljna oluja u sredu je prešlo više od 1.000 kilometara.", rekao je meteorolog.

FOTO TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJŠA TEJIĆ
 

Velika je verovatnoća da će u utorak biti grmljavinsko nevreme koje će biti praćeno veoma olujnim vetrom, gradom, pa je zato potreban veliki oprez. Možda bi najveći rizik od ovakvih nevremena u našoj zemlji predstavljalo područje severnog Jadrana, Gorskog kotara i severozapadne Hrvatske, a kasnije tokom poslepodneva i večeri i Slavonije, zaključio je on.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike