"Nastala je apokalipsa, ni kamen na kamenu nije ostao": Nevreme u Republici Srpskoj dotuklo sela, uništilo staklenike i kompletan rod

24.07.2023

16:22

0

Posledice su dalekosežne i nenadoknadive, smatraju voćari i seljaci iz ovog kraja koji žive od zemljoradnje

"Nastala je apokalipsa, ni kamen na kamenu nije ostao": Nevreme u Republici Srpskoj dotuklo sela, uništilo staklenike i kompletan rod
Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Olujno nevreme koje je, u više navrata, u julu zahvatilo Republiku Srpsku uzrokovalo je ogromnu štetu.

Poharalo je mnoga imanja, privatne i društvene objekte u Podgradcima, Grbavcima, Cimirotima, Kijevcima, Drageljima, Lužanima, Mašićima, Vilusima, Romanovcima, Karajzovcima…Posledice su dalekosežne i nenadoknadive, smatraju voćari iz podgradačkog, turjačkog i mašićkog kraja.

Predsednik Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoja Dojčinović iz Donjih Podgradaca, kojem je oluja odnela krov sa hladnjače za voće, ukazuje na ogromnu štetu na objektima i u voćnjacima. Njegov primer sasvim jasno oslikava situaciju na širem području zahvaćenom olujom.

– Posedujem 17 hektara voćnjaka, sada u punom rodu. Šteta na hladnjači je 90.000 KM, ali u voćnjaku je ona još veća. Grad je uništio 500 tona jabuke, vrednosti 300.000 KM. Kada sve saberem, moje domaćinstvo je izgubilo vrednost u imovini i voću od pola miliona KM – kaže Dojčinović za Srpskainfo.

Tanjug/SRNA/Dragana Perić/ bg
 

Ukoliko resorno ministarstvo, lokalna uprava i Vlada Republike Srpske adekvatno reaguju, prvenstvenu dođu na teren i konstatuju stanje, te porazgovaraju sa stanovništvom na područjima gde su štete najveće, smatra Dragoja Dojčinović, opstaće bar nada i volja za radom, a ukoliko ih ne budu čuli, ako ne reaguju, mnogi poljoprivrednici će odustati od posla. Drugog izbora nemaju, ubeđen je Dojčinović.

Milan Škorić iz mašićkog zaseoka Gaj, gde su nakon oluje apokaliptični prizori, veoma je razočaran. Šta seljaku preostaje od života posle srušene kuće i opustošene njive. A to se meni sada dogodilo, kazao nam je Milan Škorić. U njegovom voćnjaku grad je uništio pet vagona jabuke, mesec dan pred berbu.

– Imam 3.000 stabala jabuke. Rod je solidan. Jabuke su na zemlji, a plodovi koji su ostali na granama su oštećeni, izudarani. Uništene su i grane, cela stabla. Nema ništa za berbu ove godine, a voćnjak je onesposobljen i za narednu sezonu. Na gubitku sam oko 60.000 KM – kazao je Škorić.

TANJUG/ FOTO SRNA/ MARIJA BOGDANOVIĆ
 

Na njegovoj njivi, gde je zasijao kukuruz, takođe nije ostalo ništa. Samo po neka biljka, okresana, bez roda i listova.

Identično iskustvo iznio nam je i Milanov komšija iz Gaja, Ljubinko Turjačanin, koji je rekao da je vetar nosio sve u intervalima, deo krova koji je leteo preko 300 metara pao je u njegov plastenik i uništio ga, led kasnije sve dotukao iako su plodovi bili već gotovi za berbu...

Cigla na glavu, vetar na kuću

Stojan Kalajdžić iz Mašića, kojem je oluja odnela krov sa kuće i uništila letinu, slikovito ali i na simboličan način opisuje kataklizmu.

– Meni je cigla pala na glavu, pao sam, pokušao ustati, opet je na mene pala još jedna cigla, pa treća, sve u glavu… Obliven krvlju, nekako sam se izbavio iz oluje, pojegao u kuću… Tada je nastala borba za hitnu pomoć. Mene su spasavali, a krov sa kuće je leteo na sve strane. Cigla na glavu, a vetar na kuću. Nastala je apokalipsa, ni kamen na kamenu, kako se to kaže, nije ostao. – kazao je Stojan Kalajdžić kojem su, dan posle, u pomoć došle komšije i prijatelji.

Aktivnost Kriznog štaba Gradiška

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, kazao je, nakon sednice Kriznog štaba, da je najveća šteta na stambenim objektima, poljoprivrednim imanjima, žitnim poljima, baštama, plastenicima i infrastrukturi.

Štab za vanredne situacije utvrdio je prioritet sanacije. To su osposobljavanje puteva, popravka elektro-mreže, pomoć stanovništvu na najteže ugroženim područjima. Vanredna situacija je u svim javnim preduzećima, kako bi posledice oluje bile što pre i efikasnije otklonjene.

– Situacija je zaista teška, ali verujem da možemo, svi zajedno, računajući i na pomoć Vlade Republike Srpske, pomoći domaćinstvima koja su pretrpjela štetu od nevremena, da posledice saniraju. To je, za našu lokalnu upravu, sad najvažniji zadatak – izjavio je gradonačelnik Adžić.

Gradska uprava Gradiška prethodno je pozvala poljoprivrednike da prijave štetu od nevremena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike