Stranci odustaju od hrvatskog primorja: Skočile cene, a čak i bogatiji turisti odlučili da menjaju destinaciju!

21.07.2023

13:12

0

Sve više Nemaca i Čeha odlučuje se za druga letovališta

Stranci odustaju od hrvatskog primorja: Skočile cene, a čak i bogatiji turisti odlučili da menjaju destinaciju!
Hrvatsko primorje - Copyright pixabay/neufal54

Italijanski novinar Emilio Randon iz lista "Il Corriere della Sera", posetio je Rovinj i opisao svoje iskustvo sa hrvatskim turizmom. Povod je bio to što je sve više Nemaca i turista iz Češke koji su godinama letovali u Hrvatskoj, sad ovoj zemlji na Jadranu našli zamenu - neki su otišli u Poljksu, neki u Grčku i Egipat.

- Možemo prihvatiti da trešnje koštaju 20 evra, kafa 1,50 ili čak 1,80 evra, a kuglica sladoleda 3,50 evra, ali, molim vas, otvorite nam vrata! Nalazim se pred interfonom jedne rezidencije u Rovinju u kojoj sam smeštaj rezervisao plaćanjem 150 dragocenih evra i niko mi ne otvara vrata. Na engleskom ponovo molim da mi otvore vrata. Na treći povik otvara mi mlada žena, možda Holanđanka ili Dankinja: "Ovo je moj apartman". Bila je to prava noćna mora - kaže on.

Šokiran visokim cenama u Hrvatskoj

- Nimalo lep način da započnemo naše istraživanje cena u Rovinju, kako bismo proverili da li je baš onako kako kažu da su u Hrvatskoj poludeli, da turisti beže i da se italijanski hotelijeri raduju. Italijani koji se vraćaju s letovanja u Hrvatskoj u Istri o tome govore dok im se diže kosa na glavi. Rovinj je u tim pričama najskuplji grad na Jadranu - napisao je Randon, a prenosi Novi list.

Jednu je gospođu pitao kako ona živi s cenama u Rovinju: pica 15 evra, trešnje 20 evra...

- Ne kupujem ih za 20 evra, a picu ne jedem. Što se ostalog tiče, guram nekako napred - rekla je ona.

Pixabay
 

Posle poskupljenja u Hrvatskoj od uvođenja evra, češki turisti napuštaju svoju "prvu morsku ljubav", piše Blic biznis.

Češko izdanje časopisa "Forbes" nazvalo je Poljsku "novom Hrvatskom za Čehe", ukazujući na neočekivanu promenu preferencija, a o tom trendu piše i poljski dnevnik Gazeta Wyborcza.

Zbog visokih cena, letovanje na Jadranu je mnogima postalo izazovno, pa čak i imućnijim strancima - posebno iz Nemačke, koji su najbrojniji gosti. Sada se priča proširila i na Poljake.

- Turisti ove sezone treba da spreme čak 22 evra za burger, 18 evra za lignje, i oko šest evra za palačinke. A ako požele kilogram sveže ribe, za to zadovoljstvo treba izdvojiti 110 evra - navodi Mario iz Austrije.

On kaže da obožava Hrvatsku, ali zbog cena u Hrvatskoj koje su otišle „u nebesa" razmišlja da koktele sledeće godine ispija u Grčkoj ili Egiptu.

- Preskupo je i prestajemo sa odmorima u Hrvatskoj. Samo apartman bez ičega košta nas oko 2.200 evra za dve nedelje. Pre dve godine, to slično bih platio upola manje - iskren je Mario.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike