Vojska RS sačuvala srpski narod: Vidovdan obavezuje da čuvamo uspomenu na sve koji su za slobodu položili živote

27.06.2023

16:14

0

Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske

Vojska RS sačuvala srpski narod: Vidovdan obavezuje da čuvamo uspomenu na sve koji su za slobodu položili živote
Vojska Republike Srpske - Copyright Privatna arhiva

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vojska Republike Srpske, čiju tradiciju s ponosom baštini Treći pešadijski puk Oružanih snaga BiH, dala ključni doprinos u očuvanju srpskog naroda i odbrani prava da ostane i opstane na svojim ognjištima.

"Vidovdan, kao jedan od najvećih i najsvetijih praznika srpskog naroda, obavezuje da sa velikom zahvalnošću i poštovanjem čuvamo uspomenu na sve borce koji su za slobodu položili živote i dali delove tela", istakla je Cvijanović u čestitki povodom Vidovdana, krsne slave VRS.

U čestitki koju je uputila komandantu Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka brigadiru Sretenu Miloševiću, svim pripadnicima ovog puka i nekadašnjim borcima Vojske Republike Srpske, Cvijanović je istakla da je uloga Trećeg pešadijskog puka da čuva od zaborava svetlu tradiciju srpske vojske i da, posvećeni miru i stabilnosti, odgovore na sve profesionalne izazove.

"Povodom krsne slave Vojske Republike Srpske, upućujem vam najiskrene čestitke, sa željom da svaki naredni Vidovdan obeležavate u još boljoj, snažnijoj i prosperitetnijoj Republici Srpskoj", navedeno je u čestitki Cvijanovićeve, prenela je RTRS.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike