Stravične priče o nasilju na psihijatriji: Zavezali su mi ruke i vukli me kao svinju, a onda me strpali u krevet i držali tako danima

07.06.2023

07:36

0

Autor: M. Vu.

Nehumano i nasilno postupanje dešava se iza vrata Psihijatrijske klinike u Ljubljani više od decenije, objasnila je Barbka Špruk

Stravične priče o nasilju na psihijatriji: Zavezali su mi ruke i vukli me kao svinju, a onda me strpali u krevet i držali tako danima
Duševna bolnica Ilustracija - Copyright Profimedia

Stravična svedočanstva iz Psihijatrijske klinike u Ljubljani zaprepastila su proteklih dana slovensku javnost. Bivši pacijenti svedoče o okrutnim i nemilosrdnim postupcima, dok Uprava Psihijatrijske klinike negira sve to i tvrdi kako nikakve kontrole nisu otkrile ni nepravilnosti, a kamoli nasilje. Ipak, Ministarstvo zdravlja odlučilo je da sistemski pratiti kliniku, a podnesena je i krivična prijava protiv nepoznatog počinioca, piše slovenski portal 24ur. 

Ni od juče, ni od prošle godine, ni od prethodne godine. Nehumano i nasilno postupanje dešava se iza vrata Psihijatrijske klinike u Ljubljani više od decenije, objasnila je Barbka Špruk , koja je 2008. godine dobrovoljno otišla na psihijatrijsku kliniku zbog teške depresije i anksioznosti.

"Nakon što sam odbila da uzemem lek, napali su me medicinske sestre i tehničari. Zavezali su mi ruke i vukli me kao svinju. Noge su mi zavezali za krevet. Tako sam ležala nekoliko dana", ispričala je za taj slovenski portal. 

Profimedia
 

Drugi pacijent takođe svedoči o nasilju koje je, kako tvrdi, doživeo u klinici.

"Tukli su me po testisima. Pritiskali su mi jastuk na lice, kao da žele da me ubiju. Imao sam takav osećaj. Gušio sam se. Tri tehničara su stajala pored kreveta dok sam bio vezan. Jedan od njih mi je pritisnuo jastuk u lice, drugi ga je udario u stomak i ruke kroz ćebe, a treći me je udario pesnicom u međunožje.", jadao se pacijent.

Ipak, ovo je samo deo priče, a uprava klinike odbija sve njihove navode. 

Na nekoliko zahteva ministarstva odgovorili su kako ''zbog nedostatka objektivnih podataka nije moguće utvrditi stvarne okolnosti opisanog događaja''.

Opise pacijenata opisali su ''krajnje šturima i vrlo uopštenima''  pa su dodali kako je teško kompetentno odgovoriti ili ozbiljnije objasniti situaciju  i da se nije radilo o nasilničkom ponašanju zaposlenih.

Sve su optužbe nazvali neutemeljenima. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike