Guske pravile haos na njivi pa završile na sudu: Nesvakidašnji spor u komšiluku, na teren izlazili i veštaci

06.06.2023

16:36

0

Komšije su "zaratile" jer su guske koje pripadaju jednom od njih dvojice, ulazile u njivu ovog drugog i pravile štetu

Guske pravile haos na njivi pa završile na sudu: Nesvakidašnji spor u komšiluku, na teren izlazili i veštaci
Guske - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

"Željkove guske ne smeju u Josipov kukuruz", glasi presuda doneta u Opšinskom sudu u Zlataru, odnosno njegovoj stalnoj službi u Donjoj Stubici.

Naime, Josip iz Gornje Stubice na jednoj je njivi posejao je kukuruz, ali su guske iz dvorišta komšije Željka redovno dolazile na tu njivu i pravile šetu na usevima.

To je bio dovoljan razlog da Josip tuži Željka.

A, kako je sve počelo?

Kako je Josip svedočio na sudu, u rano proleće prošle godine od početka, sejanja kukuruza primetio je da na oranicu dolaze guske i kokoške iz Željkovog dvorišta.

Čim je iznikao kukuruz, one su jele i gazile rasad, zrna kukuruza i lomile stabljike, zbog čega nije ni napredovao koliko je mogao.

Željko se branio da nije video svoje guske u Josipovom kukuruzištu te je rekao kako je njegovo dvorište ograđeno, da zemljišnih površina u svom vlasništvu ima pored dvorišta i da na njih pušta perad, a da su ta zemljišta delimično ograđena.

Tvrdio je i da guske ne mogu doseći klipove kukuruza niti su ga pojele, već da su za sve krive vrane.

Sud je na teren poslao i sudskog veštaka koji je utvrdio da guske mogu počiniti štetu najviše dok su biljke mlade, ali isto tako rekao je da guska može napraviti štetu i kasnije zbog svoje veličine, tako da može kršiti stabljiku kukuruza i klip padne na tlo.

Isto tako je utvrdio da je prilikom uviđaja na terenu video guske koje izlaze na Josipovu njivu kroz otvore na ogradi.

Takođe je naveo da po tragovima koje su guske ostavile na njivi vidi da su nesporno bile prisutne na oranici, štetu koju čine na usevu video je po tome što su stabljike kukuruza bile izgažene, a delovi klipova kukuruza su pojedeni.

Na koncu, sud je poverovao Josipu i sudskom veštaku, te je doneo presudu.

- Zabranjuje se tuženiku Željku da tužitelja Josipa ometa i uznemirava na njegovoj nekretnini na način da sa svojih nekretnina pušta perad (guske) koje čine štetu na nekretnini tužitelja na kojoj je posađen kukuruz, te je dužan sprečiti takvo ili slično uznemiravanje i nastanak buduće štete.

Takođe, Željko je dužan Josipu platiti troškove parničnog postupka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike