Završeno glasanje u Predsedništvu BiH: Komšić i Džaferović za, Dodik protiv priznanja samoproglašenog Kosova

19.10.2020

11:49 >> 08:32

0

Autor: M. I.

Predlog za stavljanje priznanja kosovske nezavisnosti na dnevni red Predsednistva BiiH podneo je predstavnik Hrvata Komšić

Završeno glasanje u Predsedništvu BiH: Komšić i Džaferović za, Dodik protiv priznanja samoproglašenog Kosova
Copyright Printscreen/Youtube, FACE HD TV

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali su danas za priznanje samoproglašenog Kosova, dok je srpski član Milorad Dodik bio protiv.

Predlog za stavljanje priznanja kosovske nezavisnosti na dnevni red Predsednistva BiiH podneo je predstavnik Hrvata Komšić, koji je u to telo izabran bošnjačkim glasovima.

“Priznanje Kosova kao nezavisne države gospodin Dodik nije prihvatio, glasali smo 2-1 za tu odluku. Dodik bio protiv i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sednicu NSRS-a i iznositi one teme gde se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo”, kazao je Komšić novinarima nakon sednice.

Sada se očekuje da Dodik povuče pitanje vitalnog entitetskog interesa i tačku o priznavanju Kosova uputi u NSRS, gde je već izvesno da će dobiti podršku.

Isti rezultat glasanja je bio i kada je reč o premeštanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem.

Dodik je kao inicijator to podržao, dok su Komšić i Džaferović bili protiv.

“Nismo to podržali naravno jer bi to bilo između ostalog protiv rezolucije UN-a i BiH je podržala tu rezoluciju. Znači da bi premeštanjem ambasade BiH prekršila tu istu rezoluciju. Onda zamislite kako se na to gleda u arapskim zemljama”, rekao je Komšić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike