Jezivi detalji smrti ronioca kog je pokosio gliser 20 metara od obale: Otišao da roni, pa nestao - prijatelji u šoku: "Ogorčeni smo"

12.05.2023

19:04

0

Nikša Miljanjić, dugogodišnji ronilac i advokat kaže da ovakve stvari ne bi smele da se događaju da nadležni rade svoj posao

Jezivi detalji smrti ronioca kog je pokosio gliser 20 metara od obale: Otišao da roni, pa nestao - prijatelji u šoku: "Ogorčeni smo"
Ilustracija - Copyright Pixabay

Povrede koje je zadobio ronilac Andrej Samardžić (28), čije telo je izvučeno danas nedaleko od Velike plaže u Ulcinju, su takve da se pretpostavljaju da ih je nanelo veće plovilo.

Kako je saopšteno crnogorskim medijima, povrede u predelu glave verovatno su nanesene propelerom, tako da istraga ide u pravcu pronalaženja plovila koje je moglo naneti takve povrede.

Nikša Miljanjić, dugogodišnji ronilac i advokat kaže da ovakve stvari ne bi smele da se događaju da nadležni rade svoj posao.

- Tužan sam i ogorčen. Godinama apelujem kako putem medija, tako i manje ili više neposredno i bukvalno molim nadležne da se o brzini i udaljenosti brzih plovila od obale, mora povesti računa. Nažalost, ovo se izgleda moralo desiti. Izgubili smo druga, jednog dobrog mladog momka koji je voleo more. Zaista je krajnje vreme da se neke stvari dovedu u red. Andreja je po svemu sudeći usmrtilo plovilo koje se kretalo na svega desetak – dvadeset metara od obale. Pravilo je da se ne sme glisirati ni 300 metara od obale, a ploviti na motorni pogon 100m od obale! Međutim, to se apsolutno ne poštuje. Bahatost je dostigla vrhunac poslednjih godina sa pojavom turističkih glisera kojih ima na stotine. Mnogo puta sam apelovao na nadležne da se kontroliše ovo pravilo, ali uzalud. Odgovorno tvrdim da sa tri kvalitetnije kamere samo u Boki Kotorskoj mogu slobodno da se kazne desetine “ludaka” koji divljaju na 20 do 30 metara od obale, bukvalno svaki dan, pa čak i zimi. Da ne pričamo o sezoni. I da ne pričamo o dronovima, radarima i ostalim savremenim uređajima, koji mogu lako biti na raspolaganju nadležnima. Međutim, ništa se ne radi. Ponavljam – ogorčen sam! - kaže Miljanić.

Kako je saopštio Žarko Lukšić pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), nestanak Andreja Samardžića je prijavljen danas u 13.40 časova kada je poslednji put viđen u blizini Port Milene, na početku Velike plaže u Ulcinju gde je ronio sa drugom.

- Ronilac na dah je bio u ribolovu, a njegov nestanak su prijavili prijatelji. Pomorsko operativni centar je odmah započeo koordinisanu akciju traganja i spašavanja i upućen je spasilački čamac SAR-1 ka Velikoj plaži - rekao je Lukšić.

Prijatelji i porodica nastradalog mladića opraštaju se od Andreja potresnim porukama.

- Voljeni naš i uvek nasmejan, teška je sama pomisao da te nema. Zauvek ostaješ u našim sećanjima, pamtićemo te nasmejanog, dobrog, kao prijatelja, brata, što i jesi bio - u potpisu Balša i Milica.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike