Stradale čitave porodice, veliki broj Srba zarobljen i odveden u logore: Obeležavanje 31 godine od zločina u Čardaku

23.04.2023

09:02

0

Prošle godine država izdala strancima više od 35.000 dozvola za rad, a pre deceniju oko 1.500

Stradale čitave porodice, veliki broj Srba zarobljen i odveden u logore: Obeležavanje 31 godine od zločina u Čardaku
Copyright RTRS printscreen

U Derventi se danas obeležava 31 godina od najvećeg zločina nad Srbima u naselju Čardak - ubistva 37 muškaraca, žena i dece koje su 1992. godine počinili pripadnici regularne vojske Hrvatske i hrvatsko-muslimanske paravojne formacije iz Dervente.

Liturgija u crkvi Svetog apostola Tome, koja je u sklopu Spomen-kompleksa "Čardak", biće služena u 10, a parastos i polaganje venaca zakazani su za 11 časova, prenosi Srna.

U Čardaku su stradale čitave porodice, a veliki broj Srba je zarobljen i odveden u logore u vojnom skladištu Rabić i bivšem Domu JNA u Derventi, u kojima su trpeli najsuroviju torturu.

Predsednik Udruženja ratnih zarobljenika Dervente, koje organizuje pomen za žrtve Čardaka, Drago Knežević izjavio je da sa velikim razočarenjem dočekuju obeležavanje 31. godišnjice stradanja, jer poslednjih nekoliko godina nije bilo presuda za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u Derventi.

On je za Srnu rekao da u Čardaku nisu bili pošteđeni ni žene, deca i stari.

Dodao je da je u masovnoj grobnici pored magistralnog puta, koja je otkrivena nakon rata, pronađeno 19 tela Srba, koja su bila bačena na jedno mesto i preko njih je navučena zemlja.

Knežević je rekao da su brojni logoraši dali izjave i učestvovali kao svedoci u postupcima koji se vode pred domaćim sudovima i ukazao da su, nažalost, brojni logoraši umrli od posledica premlaćivanja i mučenja po logorima.

Za zločine nad Srbima u Derventi Azra Bašić je osuđena na 14 godina zatvora, dok je nekadašnji čuvar u logoru Rabić Almaz Nezirović osuđen na šest godina.

Nihad Hamzić Fric osuđen je na dve godine, Ivica Perković Mungos na četiri godine, Esad Čavalić na pet, a njegov brat Derviš na pet i po godina zatvora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike