Poznatom kardiologu ukrali identitet, pa "prodavali maglu" ljudima i ugrožavali zdravlje: Nudili čaj koji navodno čuda čini

22.04.2023

10:16

0

Autor: J.N.

Poznatom kardiologu ukrali identitet, pa "prodavali maglu" ljudima i ugrožavali zdravlje: Nudili čaj koji navodno čuda čini
Ilustracija - Copyright Profimedia

Banjalučki kardiolog Aleksandar L. postao je žrtva opasne internet prevare, kada mu je ukraden identitet i zloupotrebljen kako bi se namamili korisnici društvenih mreža i kupili čaj koji je, za sada nepoznata osoba (ili više njih) nudila kao "lekovit napitak".

Kako bi obmanuli kupce i prodali što više tog čaja, internet prevaranti su iskoristili identitet poznatog kardiologa kome zbog postignuća na polju medicine pacijenti veruju.

Na meti sajber kriminalaca našla su se i dvojica njegovih kolega iz Sarajeva, prenosi Srpskainfo.

Doktor Aleksandar L. je, kako je i sam rekao, slučaj prijavio policiji, kao i da se nada da će se ovakvim manipulacijama što pre stati u kraj.

Neistiniti natpisi o lekovitosti pomenutog čaja dovode građane u zabludu. Ne znamo ni njegov sastav, a neki sastojci mogu biti i opasni. Recimo, ako sadrži kantarion a pacijent uzima određene lekove, može da poremeti metabolizam – rekao je Lazarević.

Prema njegovim rečima, ključno je da se pronađu počinioci i da se kazne.

Komora oštro osudila zloupotrebu identiteta

– Ova vrsta sajber kriminala može dovesti do ozbiljnih posledica po žrtvu, narušavanja besprekorne profesionalne reputacije, kao što je u ovom slučaju, zatim finansijskih gubitaka kao i mogućnosti da se identitet žrtve iskoristi za druge kriminalne aktivnosti – navode iz komore.

– Izneli su notorne neistine, jer je u toj reklami pisalo da sam uradio 100.000 operacija na mozgu, a kardiolozi ne rade takve stvari, ko god da me poznaje znao je da to nisam ja. Pitam se ko može poverovati da se za jedan dan mogu skinuti 2,5 kilograma naslaga. Ko god razmišlja logično zna da to nije realno – kazao je Lazarević.

"Novčana ili kazna zatvora do jedne godine"

Krivični zakonik RS nije propisao krađu identiteta kao zasebno krivično delo, već je takvo nezakonito postupanje element krivičnog dela neovlašteno korištenje ličnih podataka, piše Glas Srpske.

– Navedeno krivično delo čini osoba koja suprotno uslovima određenim u zakonu, bez saglasnosti građana, pribavlja, obrađuje, saopšti drugom ili koristi njihove lične podatke, te ko neovlašteno uđe u tuđu zaštićenu kompjutersku bazu podataka s namerom da njenim korištenjem za sebe ili drugoga pribavi korist ili da drugome nanese štetu. Za ovo krivično delo propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine – objašnjavaju u MUP RS i dodaju da su u poslednjih nekoliko godina, s povećanjem slučajeva digitalne obrade podataka povećani i rizici po privatnost i zaštitu ličnih podataka.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike