Uslikana najotrovnija evropska zmija na steni u Hrvatskoj: Stručnjaci izdali hitno upozorenje - "Ne dirati, samo se diviti" (FOTO)

22.04.2023

07:23

2

Glava mu je uglavnom srcolika, oči su velike, a posebno upečatljive su kose i izdužene zenice koje mu daju preteći pogled

Uslikana najotrovnija evropska zmija na steni u Hrvatskoj: Stručnjaci izdali hitno upozorenje - "Ne dirati, samo se diviti" (FOTO)
Poskok - Copyright Wikipedia

Hrvatski lovački portal objavio je fotografiju ogromnog poskoka koji je izašao da se osunča na stenama na Pagu.

- Čuvajte se - glasi poruka upozorenja.

Poskok je najotrovnija i najopasnija evropska zmija iz porodice otrovnica. U Hrvatskoj je poskok takođe i jedna od strogo zaštićenih vrsta.

U dužinu može narasti do 100 centimetara. Glava mu je uglavnom srcolika, oči su velike, a posebno upečatljive su kose i izdužene zenice koje mu daju preteći pogled. Na vrhu glave se nalazi karakterističan rog po kome je prepoznatljiv.

Ženke narastu oko 60 cm, a mužjaci mogu narasti i do 100 cm. Na leđima se nalazi karakteristična "cik – cak" linija koja je kod nekih primeraka izlomljena te čini rombove.

 

 

Neće vas dirati ako ga ne dirate

Preko zime poskok hibernira, a dolaskom toplijeg vremena u proleće izlazi iz svog skloništa i kreće u potragu za suncem i hranom, a naravno i za partnerom s kojim će se pariti u aprilu ili maju.

Krajem leta ženka će okotiti desetak malih poskoka koji su odmah spremni za život što naravno uključuje i otrov radi lova na sitne guštere, skakavce, stonoge...

Odrasle jedinke love uglavnom male sisare, guštere i ptice.

Jedan muškarac iz Istre, podsetimo, već je doživeo ujed poskoka ove godine. Marino Kapoliki (65) iz Vodnjana u Istri imao je neprijatan susret sa zmijom otrovnicom dok je brao špargle.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike