Abazović predložio Krivokapića za mandatara, DF odbio i traži objašnjenje

19.10.2020

17:52 >> 09:34

0

Na sastanku predstavnika pobedničke većine na izborima sa mitropolitom Amfilohijem rekli da ga ne mogu podržati za mandatara dok ne preispitaju poverenje pre

Abazović predložio Krivokapića za mandatara, DF odbio i traži objašnjenje
Copyright Printscreen/Youtube, Fos Media

Lideri Demokratskog fronta tvrde da nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić više nema jedinstvenu podršku te koalicije i da ga ne mogu podržati za mandatara dok ne preispitaju poverenje prema njemu na stranačkim organima.

To je saopšteno na sastanku koji je danas održan u manastiru Ostrog.

Kako je “Vijestima” rečeno, da Krivokapić bude mandatar je prethodno na sastanku predložio lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović.

Sastanku su prisustvovali Krivokapić, Abazović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, funkcioneri Demokrata Boris Bogdanović i Momo Koprivica i funkcioner URA Zoran Mikić.

Na sastanku su pokušali da približe stavove oko formiranja nove vlasti uoči konstitutivne sednice Skupštine Crne Gore.

Kako izvori “Vijesti” navode, pokušano je da se dogovore predsednik Skupštine i mandatar. Kao što su “Vijesti” ranije najavile, mesto šefa parlamenta bi trebalo da pripadne Demokratama.

Predloženo je i da poslanici nove većine, njih 41, potpišu da Krivokapić bude mandatar i da on održi sastanke sa svim partijama i sastavlja vladu.

Kada se većini učesnika činilo da je sve dogovoreno, jedan od lidera DF je rekao da Krivokapić nema jedinstvenu podršku i da mora proći preispitivanje poverenja u koaliciji.

Knežević:Tražimo da nam Krivokapić objasni zahteve Abazovića

– Niko iz Demokratskog fronta nije doveo u pitanje Zdravka Krivokapića kao mandatara, već tražimo da nam pojasni zahteve Dritana Abazovića koji su očigledno ranije bili dogovoreni s Krivokapićem, u kojima traži sve ključne resore u Vladi, uključujuci Ministarstvo unutrašnjih poslova, Upravu policije, Agenciju za nacionalnu bezbednost, Ministarstvo odbrane, Vojno obaveštajnu agenciju, Ministarstvo dpoljnih poslova i Ministarstvo pravde- saopštio je jedan od lidera DF-a Milan Knežević.

Milan Knežević

– Kao i da DF ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi – doda je on.

DF je, kako je kazao Knežević, spreman da sutra glasa za predsednika Skupštine iz redova Demokrata i da potpiše kandidaturu za premijera, i da u krajnjem da i manjinsku podršku novoj vladi.

– Samo ne pristajemo da budemo poniženi, ucenjeni i reketirani. To nismo dozvolili ni odlazećem režimu, a nećemo ni potencijalnim koalicionim partnerima-zaključio je Knežević.

Episkopski savet: Učesnici izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori apelovao je na učesnike izbornog procesa da “do kraja pokažu mudrost i odgovornost”.

 

Ostrog, Foto: AFP Olivera Nikolić

– Sabrani u svetom manastiru Ostrogu, okupili smo se danas da zablagodarimo Svetoj Trojici, Bogu ljubavi, kojem smo se zavetovali na junskom Trojičindanskom saboru u Podgorici i njegovom ugodniku Svetom Vasiliju Ostroškom, koji nas je okupio u Nikšiću, u decembru prošle godine i pred kim smo obnovili naš zavet čuvanja svetinja. Članovi Episkopskog saveta SPC Crne Gore izražavaju zahvalnost vernom narodu Crne Gore što je višemesečnim dostojanstvenim litijama istrajao u odbrani ljudske slobode, Crkve i njenih svetinja. Izražavamo divljenje i zahvalnost svima koji su u tom periodu stradali za svoju Crkvu, čime su pokazali da su dostojni potomci Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog – stoji u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike