Gardisti ogorčeni zbog skandala u Derventi: Zahtevamo odgovornost onih koji su dozvolili da se u RS veliča ustaško-fašistička ideologija!

25.03.2023

20:47

0

Pitamo se ko nas predstavlja i ko odlučuje o interesima srpskog naroda, kada se dešavaju ovakve skandalozne stvari, navodi se u saopštenju

Gardisti ogorčeni zbog skandala u Derventi: Zahtevamo odgovornost onih koji su dozvolili da se u RS veliča ustaško-fašistička ideologija!
Milanović u Derventi - Copyright Foto: BN

Posle današnjeg skandala u Republici Srpskoj, kada je Zoran Milanović u Derventi odlikovao ratnu 103. brigadu Hrvatskog veća odbrane (HVO) redom Nikole Šubića Zrinskog, za, kako je navedeno, "iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu", ne prestaju negodovanja i osude udruženja srpskih boračkih organizacija.

Tim povodom saopštenjem se oglasio i član Predsedništva Udruženja Gardista 1. Gardijske motorizovane brigade GŠ VRS, Mijodrag Ivanić koji je rekao da njihovo udruženje “osuđuje i zahteva odgovornost svih koji su dozvolili da se danas u Derventi veliča ustaško-fašistička ideologija, agresija i ratni zločini koje je počinila Hrvatska vojska u ovom delu Republike Srpske”.

Foto: BN
 

- Pitamo se, da li je ovo moguće da se desi bilo gde osim kod nas? Pitamo se, ko nas predstavlja i ko odlučuje o interesima srpskog naroda, kada se dešavaju ovakve skandalozne stvari. Zahtevamo odgovore, ko je u taj snositi i skrivajući od javnosti organizovao ovu posetu sa ovakvim antisrpskim sadržajem. Jasno nam je da se to nije moglo dogoditi bez znanja vlasti RS – rekao je Ivanić.

Član Predsedništva Udruženja Gardista 1. Gardijske motorizovane brigade GŠ VRS je podsetio na zločine koje je Hrvatska počinila nad Srbima u ne tako dalekoj istoriji.

- Podsećamo da je fašistička ideologija, koju je kroz dva protekla rata usvojila i negovala hrvatska država, nanela ogromno zlo srpskom narodu na prostoru zločinačke Nezavisne Države Hrvatske i u proteklom ratu na prostoru današnje Hrvatske i BiH. Od tog zla stradali su nedužni ljudi po celom svetu, uključujući i aktuelni rat koji se trenutno vidi u Ukrajini. Fašistička ideologija koju je u proteklom veku, ali i danas, negovala Hrvatska je samo deo sveopšteg fašističkog zapadnjačkog koncepta koji se trenutno najbolje oslikava kroz antirusku histeriju u sukobu u Ukrajini. Srbi su uvek bili na pravoj strani, strani istine i pravde. Boreći se u poslednjem ratu protiv fašizma i NATO pakta, potvrdili su svoj cilj i borbu za dobro i istinito – kazao je Ivanić.

- Srpski gardisti, sinovi Srpske, pozivaju na odgovornost, sve nosioce vlasti u Republici Srpskoj i BiH koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem doprineli i omogućili da se danas u Derventi veliča zločin, fašizam, podstrekava i širi mržnja prema srpskom narodu. Sinovi Srpske, zahtevaju ostavke najodgovornijih nosilaca vlasti u RS, uključujući ministra unutrašnjih poslova, jer je MUP RS neposredno obezbeđivao navedeni događaj. Živela Republika Srpska! Do pobede! – navodi se u saopštenju.

Foto: BN
 

Podsetimo, danas je u Derventi predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao ratnu 103. brigadu Hrvatskog veća odbrane (HVO) redom Nikole Šubića Zrinskog koja je 15. aprila 1992. godine, zajedno sa lokalnim muslimanskim snagama napala Derventu i okolna srpska mesta. 

U toku hrvatsko-muslimanske okupacije koja je trajala do Vidovdana i proboja spasonosnog koridora i oslobađanja ovog dela Posavine, u samom gradu i perifernim naseljima, Srbi su ubijani i masakrirani, a njihova imovina pljačkana i paljena. Na području Dervente odmah je formirano više logora u kojima su srpski civili prolazili mučenja koja slobodno mogu da se uporede sa zverstvima ustaša iz Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike