Vasković: Martovsko raspakivanje Dodikovog JUL-a, Goran Matić i Veljko Vukelić pripadnici međunarodnih zločinačkih organizacija

24.03.2023

16:58

0

Nastavljaju po Dodikovom nalogu da napadaju Srbiju svim, i najgnusnijim sredstvima uz snažnu podršku podzemlja kojem pripadaju, piše Vasković

Vasković: Martovsko raspakivanje Dodikovog JUL-a, Goran Matić i Veljko Vukelić pripadnici međunarodnih zločinačkih organizacija
Goran Matić - Copyright slobodanvaskovic.blogspot

Novinar Slobodan Vasković objavio je novi tekst na svom blogu u kojem je naveo da je Goran Matić, pripadnik JUL-a Mire Marković, svojevremeno jedna od najomraženijih ličnosti na prostorima nekadašnje Jugoslavije, danas vrlo blizak saradnik Milorada Dodika.

Tekst prenosimo u celosti:

Matić je, da podsetim, januara 1999. postao savezni ministar bez portfelja u kabinetu Momira Bulatovića, a u oktobru iste godine dolazi na čelo novoformiranog Saveznog ministarstva za informisanje gde je ostao do promena 2000. godine.

U to vreme, Matić je organizovao paraobaveštajnu službu čiji delovi su opstali do danas i koji su naslonjeni na Dodika.

slobodanvaskovic.blogspot
 

Oni deluju kako u Srbiji, koju Dodik napada svim sredstvima, tako i van njenih granica, ali sa veoma čvrstim podzemnim vezama u regionu.

slobodanvaskovic.blogspot
 

 

Umesto da završi u zatvoru zbog sveg zla koje je tada počinio, Matić danas ugodno živi u Češkoj gde ima brojne firme, koje otvara i zatvara po potrebi, ali i sve veze sa srpskim podzemljem u toj zemlji koje je veoma snažno. I ne samo srpskim.

Njegova direktna veza prema Dodiku je Veljko Vukelić, nadaleko čuveni “Kum”, koji je već decenijama “premijer iz senke” i pljačka brojne resurse Republike Srpske.

Napisao sam o tome brojne tekstove, a Vukelić je sada, zajedno sa Matićem, jedno od najjačih oruđa kojim se Dodik obrušava na sam vrh Srbije. Ne prezaju ni od najgnusnijih postupaka.

slobodanvaskovic.blogspot
Veljko Vukelić i Dodik

 

Matić, zajedno sa Vukelićem, nesmetano mešetari po Republici Srpskoj, skupo prodajući fantomske projekte za velike pare.

Ranije sam već objavio da su njih dvojica suvlasnici firme “Ostex”.

Reč je o tašna-mašna firmi, koju su osnovali 16.08.2016. godine, Lubomir Prohaska, Rijad Izić, Goran Matić i Spomenka Izić, dok su u Nadzornom odboru češke firme bili Gordana Ferenc, Spomenka Izić i Veljko Vukelić. Za osnivanje te firme trebalo je uplatiti dva miliona čeških kruna, ali je plaćeno svega 30 posto, što je, kada se pretvori - 43.000 KM.

slobodanvaskovic.blogspot
 

Prema dokumentima nadležnih organa Republike Češke, Veljko Vukelić je predsednik Nadzornog odbora firme “OSTEKS Invest a.s.”, iz Praga, koja je osnovala zvornički “OSTEKS Invest” d.o.o.

Već 31.10.2016. u krugu “Alumine”, u Karakaju, počinje sa radom firma “OSTEKS Invest” d.o.o., čiji je osnivač firma “OSTEKS Invest a.s.” iz Praga, Češka Republika.

Osnivački ulog je 2.000 KM, a sve deluje kao da je strani investitor došao u Zvornik, gde će da ulaže. Bila je to, naravno, laž, jer je “firma” imala samo jedan zadatak - izvlačenje novca iz “Alumine”, budući da je u tom periodu Vukelić kontrolisao firmu preko tadašnjeg direktora Milorada Motike.

slobodanvaskovic.blogspot
 

Četiri godine kasnije, 2020. godine, Vukelić i Matić se formalno povlače iz te firme, ali nastavljaju saradnju kroz brojna druga fantomska preduzeća.

slobodanvaskovic.blogspot
 

U gotovo svim, uz Matića, pojavljuje se kao suosnivač Rijad Izić. “Trajnost” ovih firmi, ograničena na nekoliko godina svedoči da je reč o fantomskim preduzećima preko kojih se izvlači, odnosno pere novac.

slobodanvaskovic.blogspot
 

Rijad Izić se dovodio u blisku vezu sa Darkom Šarićem, a novinari češkog Centra za istraživačko novinarstvo (CCIZ), otkrili su, još pre osam godina, da su desetine kompanija iz Praga u direktnoj vezi sa moćnim balkanskim kriminalcima koji zarađuju novac trgovinom drogom, naručenim ubistvima i krijumčarenjem cigareta. 

slobodanvaskovic.blogspot
 

Međutim, to ni na koji način nije sprečilo Vukelića i Matića da nastave sa pljačkama, kriminalnim poslovima, a poslednjih meseci sve intenzivnijim pokušajima udara na Srbiju i njeno rukovodstvo preko podzemnih veza koje imaju i koje finansiraju. (nastaviće se) - piše Vasković.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike