Od ekstremnog srpskog nacionaliste do crnogorskog separatiste: Milo Đukanović zbog fotelje promenio i naciju, na vlasti se enormno obogatio

25.02.2023

12:24

1

Izbori 19. marta će, po svemu sudeći, biti prvi direktni i najveći poraz Mila Đukanovića

Od ekstremnog srpskog nacionaliste do crnogorskog separatiste: Milo Đukanović zbog fotelje promenio i naciju, na vlasti se enormno obogatio
Milo Đukanović - Copyright Milo Đukanović Antonio Ahel/ATAImages

Demokratska partija socijalista predala je kandidaturu Mila Đukanovića na predstojećim predsedničkim izborima u Crnoj Gori. Političar sa najdužim stažom na vlasti u Evropi pokušaće da produži svoju višedecenijsku vladavinu za još nekoliko godina, ali mu po svemu sudeći, to neće poći za rukom.

Naime, Đukanović će se posle poraza njegovog DPS-a 2020. godine, najverovatnije suočiti i sa direktnim debaklom na izborima koji su zakazani za 19. mart.

Sledbenik Slobodana Miloševića

Politička karijera Mila Đukanovića je zaista bogata i retko koji političar u svetu bi mogao da se pohvali sličnom. 

Printscreen/RTS
Milo Đukanović (levo) na sastanku sa Slobodanom Miloševićem

Bio je komunistički omladinac i jedan od lidera socijalističke Crne Gore od 1989. do 1991. godine. Videvši da dolaze promene, brzo se priklonio Slobodanu Miloševiću tokom antibirokratske revolucije i raspada SFRJ. Tada se nacionalno se izjašnjavao kao Srbin i negirao je postojanje crnogorske nacije o čemu svedoči i njegova izjava za TV Politika od 29. avgusta 1990. godine.

- Crnogorci su ponosni na srpsko poreklo i crnogorsku državnost, na slavnu istoriju srpskog naroda, zato i verujemo u zajedničku budućnost i prosperitet – rekao je tada Đukanović.

Podržavao blokadu Dubrovnika

Sa samo 29 godina postaje predsednik Vlade Crne Gore. U tom periodu počinju sukobi na teritoriji tadašnje SFRJ i za vreme njegove vlasti izvršena blokada Dubrovnika, za koju se vatreno zalagao i podržavao u raznim govorima i izjavama. Kasnije se, posle svog političkog zaokreta, izvinio Hrvatskoj zbog vojnih akcija protiv Dubrovnika i krivicu pripisivao “režimu Slobodana Miloševića” kojeg je bio deo i žustro podržavao.

Printscreen
Predizborni plakat Mila Đukanovića sa srpskom trobojkom

Tokom referenduma o nezavisnosti Crne Gore 1992. godine, na kojima se 96,76% izašlih građana izjasnilo za ostanak u Jugoslaviji, snažno je podržavao opstanak zajedničke države što će se takođe promeniti nekoliko godina kasnije. 

Pomagao Vojsku Republike Srpske i oslobađanje Srebrenice

Tokom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije bio je žestoki srpski nacionalista čime se više puta i hvalio u javnosti. Od mnogobrojnih Milovih izjava koje potvrđuju tu činjenicu, ostaće upamćena ona da “više ne igra šah, zato što je šahovnica hrvatski grb”.

Đukanović je takođe imao veliku ulogu u oslobađanju Srebrenice 1995. godine, a o tome je detaljno govorio nekadašnji bliski saradnik bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ministar pravde Momčilo Mandić.

Tadašnji premijer Crne Gore Milo Đukanović je, prema Mandićevim rečima, Vojsci Republike Srpske pomagao u naoružanju i snabdevanju naftnim derivatima. Milova pomoć je bila spasonosna i odredila je delovanje Vojske RS nakon odbijanja Vens-Ovenovog plana i sankcija koje tadašnja SRJ uvela prema Republici Srpskoj.

Printscreen/Youtube
Milo Đukanović

– Tada nam se ponudio Milo Đukanović koji je bio premijer Crne Gore da nam pomogne u naoružanju, prevozu i kupovini naoružanja iz Bugarske. Pored toga, pomogao je Vojsci Republike Srpske u snabdevanju naftom za tenkove i sva oklopna vozila. Tim gorivom je Vojska oslobađala Foču, Goražde, Srebrenicu, Čajniče, Rudo i Gacko. Da nije toga bilo, nikada Vojska na čelu sa Ratkom Mladićem ne bi oslobodila Srebrenicu. Za to je on bio zaslužan i mi smo mu bili zahvalni na tome, jer je Srbija tada napravila totalnu blokadu na Drini i Savi između Srbije i BiH – kazao je Mandić.

Đukanović je i javno priznao da je pomagao Srbima iz Republike Srpske tokom rata, iako to u tom trenutku nije bilo u skladu sa politikom Slobodana Miloševića.

– To je Milo sam potvrdio na nekom skupu pred 6.000 ljudi, 1996. ili 1997. godine, ne znam tačno. On je tada kazao: ,,kada su Momir Bulatović i Slobodan Milošević udarili sankcije Republici Srpskoj, ja i moja Vlada smo pomogli da opstane Republika Srpska, posebno Hercegovina i Istočni deo RS-a. To se može pronaći na Jutjubu – kazao je Mandić.

Godinama kasnije Đukanović će postati rado viđen gost obeležavanja navodnog zločina u Srebrenici.

Politički zaokret i veze sa Zapadom

Đukanovićev politički zaokret počinje stidljivo 1996. godine prilikom podele u DPS-u sukoba sa Momirom Bulatovićem. Iako se i tada u javnosti još predstavlja kao srpski nacionalista, iza kulisa uveliko širi kontakte sa zapadnim službama i centrima moći.

Na predsedničkim izborima 1997. Đukanović je tesno pobedio Bulatovića i postao novi predsednik. Tokom NATO bombardovanja SRJ 1999. godine, zahvaljujući konekcijama sa svojim zapadnjačkim mentorima izdejstvovao je smanjenje bombardovanja na području Crne Gore. Takođe, tokom agresije na našu zemlju mnogi prozapadni političari i javne ličnosti su utočište našle upravo u Crnoj Gori.

Već tada Đukanović je otvoreno načinio politički zaokret i od srpskog nacionaliste postao glavni promoter crnogorskog separatizma. To je išlo toliko daleko da su on i njegovi sledbenici počeli otvoreno da afirmišu srbofobiju. Srbima je od tada bilo praktično nemoguće da se zaposle u državnim firmama, menjana je zvanična istorija i promovisana tzv. Crnogorska pravoslavna crkva, nevladina organizacija koja bi trebalo da istisne SPC iz Crne Gore.

Otcepio Crnu Goru iz državne zajednice i promovisao srbofobiju

Posle Petog oktobra, sa novom prozapadnom Vladom u Beogradu potpisao je sporazum koji je tri godine kasnije doveo do Ustavne povelje Srbije i Crne Gore. Bio je to samo još jedan korak ka cepanju državne zajednice kojoj se ni tadašnja DOS-ovska vlada nije mnogo protivila.

Profimedia
Vojislav Koštunica i Milo Đukanović

Na referendumu o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine je predvodio opciju za nezavisnost od Srbije, za koju je, prema zvaničnim ali dosta diskutabilnim rezultatima, glasalo 55,5% izašlih građana. U realnosti, glasovi su kupovani a ljudi su ucenjivani da glasaju za nezavisnost. Bilo je mnogo dokaza referendumske krađe i nameštanja... Ipak, Zapadu koji je i sam podržavao slabljenje srpskog faktora, to nije smetalo i rezultati su priznati.

Crna Gora se pod Đukanovićem potpuno okrenula Zapadu. Otvoreno je širena srbofobija, a zvanična Podgorica je, i pored protivljenja ogromnog procenta stanovništva, priznala nezavisnost tzv. države Kosovo i postala član NATO pakta, istog onog vojnog saveza koji je 18 godina pre tog sramnog čina ubio šest ljudi, od čega troje dece, u Murinu u opštini Plav.

Bogaćenje, afere i veze sa kriminalom

Za vreme svoje 30-godišnje vladavine Đukanović i njegova porodica su drastično uvećali svoje bogatstvo. Od podstanara u malom stanu koji je delio sa suprugom Lidijom, postao je jedan od najbogatiji političara na svetu. Prema Forbsovoj listi najbogatijih predsednika država, Đukanović se  nalazi na 20. mestu! Iza njega su ostali lideri mnogih, daleko većih i bogatijih zemalja od Crne Gore.

Pored optužbi za malverzacije na izborima, Đukanović je često optuživan i za brojne kriminalne aktivnosti. 

Profimedia
Milo Đukanović

Prema 240 stranica dugom izvještaju italijanske policije iz 1993. godine, koji se bavi porezom i carinama, Crna Gora je bila dio švercerskog lanca podeljenog među različitim kriminalnim porodicama povezanim sa sicilijanskom mafijom, Kamorom i Sakra koron unita organizovanim kriminalnim sindikatima. Ovaj izveštaj tvrdi da se zbog šverca duvana na ovaj način u Evropi svake godine gubi oko 700 miliona dolara.

Italijanska agencija Ansa je 22. juna 2007. objavila detalje istrage tužilaštva italijanskog grada Bari, koji optužuju Mila Đukanovića da je bio na čelu grupe koje je između 1997. i 2000. godine zahvaljujući krijumčarenju cigareta između Crne Gore i italijanske pokrajine Pulje zaradila više desetina miliona evra.

Trenutni predsednik Crne Gore je, zajedno sa klanovima iz ove zemlje, dovođen i u vezu sa velikim švercom narkotika iz Južne Amerike.

Instagram
Blažo i Milo Đukanović

Đukanović je spominjan u Pandora papirima, masovnom curenju finansijskih dokumenata koji su objavljeni početkom oktobra 2021. godine. Navedeno je da Milo i njegov sin Blažo prenosili novac na ofšor račune od 2012, kada su uspostavili tajne ugovore o upravljanju imovinom iza mreže kompanija u više od pet zemalja. On i njegov sin osnovali su dva trasta.

Na sve optužbe za umešanost u kriminalne aktivnosti Đukanović je odgovarao da su to neistine, te da se radi o napadu na njega lično, njegovu porodicu i Crnu Goru.

Prvi poraz

Na političkom planu, Đukanović je prvi poraz doživeo 2020. godine. Sve je počelo pokušajem otimanja imovine Srpske pravoslavne crkve. Po svom starom običaju, Milo je protivljenje njegovom pokušaju pljačke okarakterisao kao “napad na Crnu Goru”.

Profimedia
Litije 2020. godine

- Ovo je neka nova Crna Gora, na koju ćete se morati naučiti, u protivnom, imaćete ozbiljne probleme sa otporom Crne Gore, prema svakom ko pokušava, da na bilo koji način ugrozi njenu nezavisnost, suverenost i pravo na izbor strateškog puta u budućnost – govorio je tada Đukanović.

Na njegovu žalost, narod Crne Gore je pročitao njegovu igru. Došlo je do veličanstvenih litija koje su probudile dobar deo zemlje, a na prvim sledećim parlamentarnim izborima DPS je izgubio vlast. 

Završni čin tridesetogodišnje vladavine

Izbori 19. marta će, po svemu sudeći, biti i direktni poraz Mila Đukanovića. Nažalost, u Crnoj Gori i dalje postoji određen procent građana koji, zaveden propagandom o crnogorskom nacionalizmu, veruje da glasajući za Đukanovića “brani Crnu Goru”. Pored toliko dokaza da Milu ideologija, koju menja kako mu odgovara, služi samo za opstanak na vlasti, oni i dalje ne shvataju da su nasamareni. Ipak, sva istraživanja ukazuju da se narod budi i da sve više Đukanovićevih sledbenika shvata da su bili nasamareni.

Kao i svaki put do sada, Đukanović se odlučio da i u ovoj kampanji igra na kartu podela. Već mnogo puta viđeni plan se svodi na stvaranje afere kojom se Srbi i SPC optužuju za “mržnju” i “velikosrpstvo”, da bi se potom DPS predstavio kao zaštitnik manjina i time privukao njihove glasove. Ipak, ta strategija mu nije donela mnogo koristi 2020. godine, baš kao što neće ni sada.

Đukanovića su do sada funkcija i veze sa Zapadom, štitili od eventualnih istraga i optužnica. Kako će to da izgleda posle izbora ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, Crnu Goru uskoro čeka velika promena, a Srbi će posle više decenija prestati da budu građani drugog reda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike