Azilanti u Sloveniji: Deportacija u Hrvatsku je za nas smrtna kazna!

02.03.2023

16:12

0

Kako su naveli, Hrvatska nema funkcionalan sistem azila, a tamošnja policija je nasilna prema izbeglicama, kažu azilanti

Azilanti u Sloveniji: Deportacija u Hrvatsku je za nas smrtna kazna!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Inicijativa tražilaca azila "Vič - Kotnikova - Logatec", saopštila je danas da bi deportacija azilanata u Hrvatsku za njih bila isto što i, kako tvrde, smrtna kazna.

Oni su, na konferenciji za novinare na trgu Republike u Ljubljani, rekli da jedan od problema sa kojim se suočavaju to što kada taman pomisle da su konačno bezbedni, saopšti im se odluka o deportaciji, prenosi televizija Slovenija.

Oni su kazali i da žele lakši pristup radnim dozvolama, budući da sada na njih čekaju po devet meseci, dok u nekim drugim zemljama EU imaju mogućnost da rade odmah nakon podnošenja zahteva za azil.

- Većina nas je putovala kroz Hrvatsku, a potom zatražila azil u Sloveniji.  Znate li zašto nismo ostali u Hrvatskoj? Poslednjih godina to su jasno pokazali i mediji i organizacije za ljudska prava, sudovi, pa čak i Evropska komisija. Hrvatska policija sistematski zlostavlja izbeglice, krade, muči i maltretira ih, a nakon svega ih vraća u Bosnu ne dozvoljavajući im da zatraže azil - naveli su u saopštenju.

"U Hrvatskoj nismo imali šanse za pošten proces"

Istinitost ovih izveštaja možemo da potvrdimo jer smo ovo nasilje i rasizam iskusili iz prve ruke. U Hrvatskoj nismo imali šanse za pošten proces. Policija nam je stalno pretila i na kraju nam je dala papir da imamo sedam dana da napustimo zemlju - kažu u saopštenju.

Zbog toga su, navode, pobegli u Sloveniju zbog čega su bili veoma šokirani kada im je Ministarstvo zdravlja objasnilo da će za nekoliko meseci biti vraćeni u Hrvatsku.

- Kako je to uopšte moguće? Zar nismo već dovoljno propatili? Zašto u Sloveniji ne možemo da nađemo sigurnost za ljude čija su najosnovnija prava povređena. Ministarstvo želi da nas vrati u ovaj pakao.

AP Photo/Markus Schreiber, File
 

Oni čak žele da vrate porodice sa malom decom, bolesne i povređene. Svi znamo da u Hrvatskoj ne postoji pravedna procedura azila. Šta da radimo ako nas vrate? Deportacija u Hrvatsku je za nas kao smrtna kazna - naglasili su.

Kako navode, Hrvatska nema funkcionalan sistem azila, a tamošnja policija je nasilna prema izbeglicama.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, nadležan za socijalna pitanja, tržište rada i zapošljavanje, radne odnose i radna prava, Dan Juvan, koji je prisustvovao konferenciji za novinare, najavio je izmene zakonodavstva u ovoj oblasti.

- Ministarstvo rada predložilo je rok od tri meseca. Međutim, Zakon o međunarodnoj zaštiti i Zakon o strancima, koji su predmet pomenute odluke, u nadležnosti su Ministarstva unutrašnjih poslova - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike