Hrvatska planira odlaganje radioaktivnog, medicinskog i drugog opasnog otpada na granici sa BiH

02.03.2023

10:39

0

Autor: J.N.

Hrvatska planira da uz reku Unu doprema čitav niz opasnih otpada, što potvrđuje i zvanična dokumentacija

Hrvatska planira odlaganje radioaktivnog, medicinskog i drugog opasnog otpada na granici sa BiH
radijacija - Copyright Profimedia

Hrvatska planira odlaganje radioaktivnog, medicinskog, vojnog i javnog otpada na Trgovinskoj gori, na Uni, što je svega 800 metara vazdušnom linijom udaljena od Novog Grada u BiH!

Prema dokumentima do kojih su došle "Nezavisne novine", Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" uputio je Upravi za procenu uticaja na okolinu informaciju sa zahtevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu, koju je Ministarstvo objavilo 6. februara ove godine.

- Za potrebe središnjeg skladišta za skladištenja IRAO-a i II nastalih 60-godišnjom primenom izvora ionizirajućeg zračenja u medicini, industriji, vojnoj i javnoj upotrebi na području RH te IRAO-a i II koji će nastajati u delatnostima nakon uspostavljanja središnjeg skladišta i činiće je dve građevine: prijemna i skladišna - navodi se u dokumentu i dodaje da će dva hangara biti rekonstruisana u tu svrhu.

To praktično znači da Hrvatska kreće u Studiju uticaja na životnu sredinu koja je najvažniji dokument u ovom slučaju. Time je obrazložila i nameru da na Trgovskoj gori, pored radioaktivnih, smešta druge opasne otpade - iz medicine, vojne upotrebe i industrije.

Plan iz 1998. godine

Načelnik opštine Dvor na Uni, Nikola Arbutina, kaže da je ovo deo prostornog plana usvojenog 1998. godine.

Pixabay
 

Iskazao je svoje protivljenje i poručio da se ovde ne vodi računa o činjenici da se i lokalna zajednica, sa građanima, oštro protivi tome.

Sličan stav deli i Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada, koji je pomenuo da bi BiH trebalo da uputi tužbu protiv Hrvatske kako bi zaštitila svoj narod.

- Poslali smo urgencije svim opštinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koje su ugrožene potencijalnim odlaganjem ovog otpada. To je dodatni strah i problem za naše stanovništvo - istakao je Drljača.

Hrvatska već krenula u izradu dokumenata

Iz Udruženja "Green Team", iz Novog Grada, kažu da je Hrvatska već krenula u izradu najznačajnijeg dokumenta u slučaju Trgovska gora.

Prva faza je utvrđivanje obima i sadržaja Studije uticaja na životnu sredinu, a uskoro će se, kažu, krenuti u sa tehničkom izradom same studije.

- U dokumentu Fonda za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" navodi se da 'planirani zahvat u svom normalnom radu neće imati prekograničnog uticaja', uz to navodeći da će se eventualni prekogranični uticaji kasnije ispitati - poručio je Mario Crnković, predsednik udruženja i naglasio da ekspertski tim BiH mora hitno reagovati i u saradnji sa pravnim timom dati stručni osvrt. 

On je rekao da sve ovo praktično znači da će uz reku Unu dopremati čitav niz opasnih otpada, što potvrđuje i zvanična dokumentacija.

Podsetio je i na 2015. godinu, kada je na Institutu 'Ruđer Bošković' slučajno pronađeno 400 kilograma uranijuma koji nije bio ni zaveden u službene evidencije.

- Ako su u centru Zagreba 'izgubili' 400 kilograma uranijuma, postavlja se pitanje šta sve mogu 'izgubiti' na Trgovskoj gori, ako im dopustimo - rekao je Crnković.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike