Spajić nema pravo da se kandiduje: Ovo je dokaz da ima prebivalište u Srbiji

16.02.2023

17:15

0

Autor: M. Vu.

Pasoš je izdat 22. februara 2019, sa adresom prebivališta Zvezdara, Beograd, Ulica Veselina Čajkanovića 025

Spajić nema pravo da se kandiduje: Ovo je dokaz da ima prebivalište u Srbiji
Spajićev srpski pasoš - Copyright Foto: Pobjeda

Nakon što je MUP Srbije potvrdio da lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić ima prebivalište u Srbiji, objavljen je dokumenat koji potvrđuje da Spajić ima i srpski pasoš. 

Prema dokumentu koji "Pobjeda" objavljuje, pasoš je izdat 22. februara 2019, sa adresom prebivališta Zvezdara, Beograd, Ulica Veselina Čajkanovića 025. 

Nakon objave da Spajić ima prebivalište u Srbiji, reagovali su iz Pokreta Evropa sad, rekavši da su bilo kakvi navodi o eventualnom prebivalištu u drugoj državi i eventualnom državljanstvu druge države u celosti bespredmetni, jer nijedan propis iz izbornog zakonodavstva po kom se cene formalne ispunjenosti kandidature, ne sadrži normu da kandidat za predsednika mora iste dokazivati.

Šta kaže Zakon?

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da je MUP nadležan da kroz postupak utvrdi kad je i na koji način punoletnom građaninu doneto rešenje o prijemu u državljanstvo. Crnogorsko državljanstvo gubi se po sili zakona ako je, između ostalog, lice dobrovoljno steklo državljanstvo druge države, te ako se utvrdi da je rešenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo doneto na osnovu lažne izjave ili namernog prikrivanja činjenica.

Twitter_Milojko Spajić @MickeySpajic
 

-Punoletni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučaju predviđenom članom 18 stav 2 ovog zakona, piše u članu 24 Zakona o državljanstvu. Pomenuti izuzeci odnose se na sticanje crnogorskog državljanstva koje se može steći na osnovu međunarodnih ugovora i sporazuma koje je zaključila Crna Gora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zatražilo je juče od Državne izborne komisije da im dostavi sve podatke koje poseduju o lideru Pokreta „Evropa sad“ Milojka Spajića. 

– Nakon što DIK dostavi traženi dokument, mi ćemo se obratiti MUP-u Srbije kako bi od njih dobili dokaz da li to lice ima državljanstvo Srbije i kada ga je steklo – rekao je generalni direktor Direktorata za državljanstvo i strance u tom resoru Radovan Popović. 

Ukoliko se ispostavi da Spajić ima dvojno državljanstvo, pojasnio je, dalje postupanje MUP-a zavisiće od toga kako ga je stekao.

– Ukoliko to bude posle 3. juna 2006. godine, tada će se lice pozvati da da izjavu o tome koje državljanstvo želi da zadrži. Imaće mogućnost da izabere – naveo je Popović.

Šta kaže Spajić?


Osim što je kršio zakon, Spajić je u više navrata i obmanjivao javnost negirajući da ima prebivalište u Srbiji.

Tako je, nakon sednice Glavnog odbora Pokreta „Evropa sad“ koja je održana 4. februara, na pitanje da li ima prebivalište u Srbiji kazao da ne razume „toliku opsesiju Srbijom“, kao i da je to zemlja u kojoj nikad nije živeo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike