Izabrano novo entitetsko rukovodstvo Federacije BiH

16.02.2023

13:49

0

Autor: 24sedam

Glasovima većine odlučeno je da će novo rukovodstvo činiti Lidija Bradara iz HDZ-a, Refik Lendo iz SDA i Igor Stojanović iz SDP-a

Izabrano novo entitetsko rukovodstvo Federacije BiH
Sarajevo - Copyright Profimedia

Novo entitetsko rukovodstvo Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrano je je na današnjoj drugoj vanrednoj sednici. Glasovima većine odlučeno je da će novo rukovodstvo činiti Lidija Bradara iz HDZ-a, Refik Lendo iz SDA i Igor Stojanović iz SDP-a.

Tokom dana će se o ovom prijedlogu izjasniti i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prema zakonu, ukoliko ne budu mogli sami da postignu konsenzus konačnu reč će imati Zastupnički dom, preneo je sarajevski portal Klix.

Predsednik i potpredsednici Federacije BiH imaju ključnu ulogu prilikom imenovanja federalne vlade jer prema trenutnom zakonodavstvu vladu imenuje predsednik uz saglasnost oba potpredsednika.

Predsednik Federacije BiH, uz saglasnost Doma naroda FBiH, imenuje i sudije Ustavnog suda ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Na opštim izborima u BiH, održanim 2. oktobra 2022. godine, građani su birali članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dva entitetska parlamenta, kao i zastupnike u deset kantonalnih skupština.

Glasalo je oko 51,5 posto birača, a novu parlamentarnu većinu čini koalicija osam stranaka.

Predvode je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH čiji lider je Nermin Nikšić, dve dosadašnje vladajuće stranke – Hrvatska demokratska zajednica BiH čiji je predsednik Dragan Čović i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem čelu je Milorad Dodik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike