Da li je Milo Đukanović "spustio loptu" u Nemačkoj? Nova vlast imaće moju podršku za sve...

15.10.2020

20:19 >> 14:47

0

Nova većina imaće moju apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrednosti, a tome će doprinositi i državotvorno delovanje nove pr

Da li je Milo Đukanović "spustio loptu" u Nemačkoj? Nova vlast imaće moju podršku za sve...
Copyright Tanjug/Služba za informisanje predsednika Crne Gore

Nova većina imaće moju apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrednosti, a tome će doprinositi i državotvorno delovanje nove proevropske opozicije, kazao je predsednik Crne Gore,Milo Đukanović, na današnjem sastanku sa predsednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom u Berlinu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Đukanović je, uz čestitke povodom 30-togodišnjice ujedinjenja Nemačke, zahvalio za prijem, ističući da je to njegov drugi susret sa Šojbleom u poslednjih 18 meseci i velika privilegija za Crnu Goru.

Predsednik je potvrdio da usvajanje evropskih vrednosti i integracija u EU ostaje osnovna preokupacija državne politike i njen strateški cilj.

“Crna Gora nastavlja da bude aktivan činilac regionalne saradnje i promoter evropskih vrednosti kao jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima”, naveo je Đukanović.

Predsednik je upoznao Šojblea sa razvojem događaja u Crnoj Gori nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora i ocenio je izbori i sve ono što je usledilo nakon priznanja rezultata od strane svih aktera, što je prvi put u novijoj istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori, potvrđuje napredak u pogledu demokratske kulture i kapaciteta za demokratsku tranziciju vlasti.

“Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije, sa puno izazova na koje će verujemo odgovoriti na najbolji način”, kazao je Đukanović.

Predsednik Bundestaga je uz srdačnu dobrodošlicu čestitao Crnoj Gori na održanim izborima koji su izraz demokratije.

“Promena vlasti, koja se desila po prvi put u Crnoj Gori, uviek je izazov”, kazao je Šojble, uz podsjećanja na ranija nemačka iskustva.

U tom procesu, naglasio je, predsednik ima posebnu odgovornost, zbog čega mu je poželio uspeh i posebno čestitao.

“Bundestag će nastaviti da razvija odnose saradnje i s novom većinom i budućom opozicijom i time potvrđivati značaj koji pridaje svim elementima u političkoj strukturi Crne Gore”, rekao je Šojble.

On je dodao da je svaka promena vlasti i test političke zrelosti, koji podrazumeva i očekivanje da nova vlada svoj rad nastavi na onome što su rezultati prethodne vlade.

“To je nešto što se mora naučiti i što je u najboljem interesu države”, istakao je Šojble.

Sagovornici su ukratko komentarisali i politiku proširenja, kao i odnose u regionu u širem kontekstu, te podelili zabrinutost zbog razvoja pandemije, čije se pogoršanje očekuje i u Nemačkoj u narednim sedmicama.

“Zato moramo biti spremni da uradimo sve što je moguće i postići oko toga jedinstvo u Evropi. Posledice su veoma zabrinjavajuće naročito na planu ekonomije, gde najveći izazov ostaje očuvanje ekonomskih potencijala za period nakon krize”, zajednička je ocena dvojice zvaničnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike