Hrvatski sabor u sredu donosi odluku: Da li će Hrvati obučavati ukrajinske vojnike?

28.11.2022

15:47

0

Biće vrlo zanimljivo jer vidimo da nije to samo pravno pitanje, nego i političko - rekao je Gordan Jandroković

Hrvatski sabor u sredu donosi odluku: Da li će Hrvati obučavati ukrajinske vojnike?
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko, File

Hrvatski sabor će u sredu raspravljati o učešću Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika, najavio je danas predsednik parlamenta Gordan Jandroković i dodao da se za učešće u misiji EU (EUMAM) do sada prijavilo 17, od 27 zemalja članica.

- Nismo mi jedina zemlja. Već se 16 ili 17 zemalja javilo. Tako da nemojte dezinformirati javnost - rekao je Jandroković tokom slobodnih govora poslanika.

On je na taj način odgovorio poslaniku Željku Sačiću (Klub Hrvatskih suverenista) i Miri Bulju (Klub Mosta), koji smatraju da učešće Hrvatske u toj misiji ugrožava bezbednost zemlje i predstavlja direktno uvlačenje u rat između Rusije i Ukrajine.

AP/Darko Bandić
Hrvatski sabor

- Biće vrlo zanimljivo jer vidimo da nije to samo pravno pitanje, nego i političko. Da očito ne misle svi da treba pomoći Ukrajini, ali ćete to svi moći artikulirati u sredu kada ćemo imati raspravu - poručio je predsednik sabora, prenela je Hina.

Sačić je prethodno rekao da je NATO odbio pokroviteljstvo nad ovom misijom i smatra da je Alijansa time poručila da oni koji prihvate da obučavaju ukrajinske vojnike treba da prihvate i rizik.

Prema tumačenju Sačića ova NATO odluka znači: "Hrvati, nećemo mi radi vas i vaše obuke aktivirati član 5. NATO".

Sačić, naime, smatra da je dovoljno to što hrvatski sabor osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i što svoju solidarnost deklariše kroz pomoć koju joj pruža, ali da, kako kaže, ne može ići do novao koji ugrožava budućnost zemlje.

Istog mišljenja i poslanik opozicionog Mosta Miro Bulj koji se založio za humanitarnu ili bilo kakvu drugu pomoć Ukrajini, ali da je prihvatanje obuke ukrajinskih vojnika direktno uvlačenje Hrvatske u rat između Rusije i Ukrajine, NATO i Rusije.

Polemiku je započeo poslanik Branko Bačić iz Kluba poslanika HDZ-a rekavši da kroz misiju EU još jednom daje jasna pomoć Ukrajini, koja je žrtva brutalne agresije Rusije.

On tvrdi da je ova vladina odluka utemeljena u Ustavu Hrvatske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike