Predstavljali se kao policajci, pa pelješili penzionere: Modus svake prevare bio isti, žrtve nisu birali nasumično!

23.11.2022

21:39

0

Autor: 24sedam

Otkriveno je da osumnjičeni gotovo svakodnevno menjaju telefone i koriste samo pripejd brojeve

Predstavljali se kao policajci, pa pelješili penzionere: Modus svake prevare bio isti, žrtve nisu birali nasumično!
Penzioneri/Ilustracija - Copyright Profimedia

Zbog sumnje da su u nepunih mesec dana počinili čak 27 prevara u kojima su se starijim osobama predstavljali kao policajci i uzimali im novac, zaradivši više od 1,3 miliona kuna (172.153 evra) policija i USKOK uhapsili su 20-ak osoba s područja Zagreba, Bjelovara i Pitomače.

Reč je o vrsti prevara na koje policija, zbog njihove učestalosti, već godinama upozorava građane. Uprkos tome, na području Zagreba takve se prevare događaju gotovo svakodnevno. Još gore, čini se da iza velikog broja tih prevara stoji jedna kriminalna organizacija.

Profimedia
 

Otkad su policija i USKOK 10. oktobra počeli tajnu akciju nadzora nad osumnjičenima, otkriveno je da oni prosečno svaki dan počine jednu prevaru. 

Konkretno, 11. oktobra navodno su počinili dve, zatim 13. još dve, 14. još dve... Plen u nekim od tih prevara bio je i po 50.000 evra, odnosno sva ušteđevina koju bi penzioneri čuvali kod kuće.

Modus svake od tih prevara je isti - prevaranti targetiraju starije, uglavnom dobrostojeće osobe pa ih najprije kontaktiraju telefonom predstavljajući se kao policajci ili bankari, a zatim ti "policajci" dolaze u posetu svojim žrtvama, pa im kažu da su dobili falsifikovani novac i da treba da ih predaju na veštačenje ili slično.

U konkretnom slučaju, u kojem je u sredu uhapšeno 20-ak osumnjičenih, kao glavni organizator osumnjičen je Romano Beganović (26), ali i nekoliko članova njegove bliže i šire porodice. 

Profimedia
 

Reč je o osobama koje su već ranije bile uhapšene upravo zbog sličnih dela, ali ih očito pravosnažne osuđujuće presude čak niti privremeno nisu zaustavile. Ali ono što svakako izaziva pažnju kod ove grupe jeste njihova organizovanost.

Otkriveno je tako da osumnjičeni gotovo svakodnevno menjaju telefone i koriste samo pripejd brojeve kako im se ne bi ušlo u trag i kako im se ne bi tajno snimali razgovori.

Ono što je još impresivnije jeste to da žrtve nisu bile izabrane nasumično, već su, prema rečima žrtava, prevaranti tačno znali kolike penzije imaju i kolika im je ušteđevina na bankovnim računima.

To jasno ukazuje da prevaranti imaju "krtice" u određenim institucijama, međutim policija i Državno tužilaštvo nikad, pa ni u akciji od srede, nisu uspeli doznati ko su te "krtice".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike