Slučaj koji je potresao ceo region dobio epilog - izrečena presuda za ubistvo Dženana Memića!

24.11.2022

11:17

0

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj aleji zadobio povrede opasne po život od kojih je preminuo sedam dana kasnije u bolnici

Slučaj koji je potresao ceo region dobio epilog - izrečena presuda za ubistvo Dženana Memića!
Copyright Printscreen/Facebook/Pravda za Dženana Memića

Danas je izrečena presuda za petoro optuženih u predmetu "Zijad Mutap i drugi" koji se vodio pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. Optuženi su u prvostepenoj presudi oslobođeni krivice.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine obuhvatila je Zijada Mutapa, zatim njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa Dženanom u noći februara 2016. kada je mladić stradao. Među optuženima bili su i policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić, kao i recepcioner hotela "Crystal" Muamer Ožegović.

Bili su optuženi da su delovali kao organizovana kriminalna grupa sa ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške telesne povrede opasne po život usled kojih je preminuo. Zatim su, kako je navodilo Tužilaštvo, prikrivanjem dokaza i počiniitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, preduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške telesne povrede opasne po život.

Suđenje je trajalo nešto duže od godinu, a pozvan je veliki broj svedoka od kojih su mnogi bili zaštićeni svedoci, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj aleji zadobio povrede opasne po život od kojih je preminuo sedam dana kasnije u bolnici. Porodica već skoro sedam godina tvrdi da je Dženan ubijen i navodi brojne nelogičnosti u ranijim sudskim postupcima i uviđajnim radnjama. Alisa Ramić (devojački Mutap) tvrdi da se ne seća onoga što se dešavalo kobne noći. Zbog svega su organizovani i brojni protesti koje su građani podržali u značajnoj meri.

Da podsetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ranije ove u slučaju "Memić" pokrenulo i istragu protiv nekoliko osoba za krivično delo ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog dela.

Istraga se vodila protiv bivše glavne kantonalne tužiteljke u Sarajevu Dalide Burzić, Merisa Ćate koji je bio postupajući kantonalni tužilac u predmetu "Memić", bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, saobraćajnog veštaka Ševala Kovačevića, kao i više NN osoba.

Profimedia
 

Memići i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget tvrdili su da Alisa Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti. Među najodgovornijima za to ističu upravo Burzić koja je suspendovana s pozicije sudije Suda Bosne i Hercegovine nakon što je protiv nje pokrenuta istraga. Oštro su kritikovali i rad aktuelne glavne kantonalne tužiteljke Sabine Sarajlije. Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano protestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Uvereni da je Dženan ubijen, insistirali su da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo. Međutim, kantonalno tužilaštvo je to tretiralo kao saobraćajnu nesreću, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana.

Pre presuda Kantonalnog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, privremeno telo Skupštine Kantona Sarajevo je 2017. utvrdilo da su se desili, kako je navedeno, brojni propusti u istrazi ovog slučaja.

Tadašnji predsednik skupštinske Komisije za sigurnost i u to vreme zastupnik vladajuće SDA Elvedin Okerić je naglašavao da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo vršilo pritisak na rad ovog tela. Njegovo formiranje je inicirala zastupnica tada opozicionog SDP-a Segmedina Srna.

Kantonalni sud je dva puta izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima. Obe presude je ukinuo Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, a da bi onda i on 27. jula prošle godine doneo oslobađajuću presudu.

Bonus video

Twitter

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Klix.ba

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti