Ove godine bez "dve kolone", nađen kompromis: Milanović i Plenković različitim danima u Vukovaru

17.11.2022

09:17

0

Autor: 24sedam

Obeležavanje dana "pada" Vukovara, koji Hrvatska obeležava kao Dan sećanja na žrtve počelo je 11. i trajaće do 20. novembra

Ove godine bez "dve kolone", nađen kompromis: Milanović i Plenković različitim danima u Vukovaru
Vukovar - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Centralno obeležavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. biće upriličeno u ovom gradu 18. novembra bez prisustva predsednika Hrvatske Zorana Milanovića tako da je otklonjena svaka mogućnost od formiranja dve kolone, jedne u kojoj bi bili premijer Andrej Plenković i HDZ-ovci i predstavnici partnerskih stranaka i druge, koju bi predvido Milanović.

Obeležavanje dana "pada" Vukovara, koji Hrvatska obeležava kao Dan sećanja na žrtve počelo je 11. i trajaće do 20. novembra završnom misom za sve poginule i nestale.

Kolonu sećanja predvodiće premijer Andrej Plenković i predsednik sabora Gordan Jandroković.

Kako piše zagrebački Večernji list, iako još nije potvrđeno, očekuje se da će u Vukovaru biti i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

Večernji podseća da se ove godine Dan sećanja obeležava u vreme brojnih dnevnopolitičkih previranja i afera pa se često postavlja pitanje pitanje hoće li se ponoviti 2013. godina, kada su 18. novembra u Vukovaru bile dve kolone i kada je tadašnjem državnom vrhu, Ivi Josipoviću i Zoranu Milanoviću, bio blokiran put do Mermorijalnog groblja.

Od 2019. godine Dan sećanja na vukovarske žrtve u Hrvatskoj je državni praznik. Prema hrvatskim službenim izvorima, bitka za Vukovar je počela 25. avgusta, a prema srpskim izvorima 13. avgusta 1991..

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je uverenje da će obeležavanje Dana sećanja na žrtve Domovinskog rata u Vukovaru i Škabrnji proteći dostojanstveno, te podsetio da je to državni praznik i dan kada, kako je kazao, Hrvatska izražava poštovanje "braniteljima čiju žrtvu nikada nećemo zaboraviti".

Najavio je da će veliki deo vlade sutra biti u Vukovaru, na centralnom obeležavanju Dana sećanja, a deo će, kazao je, biti u Škabrnji.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović sutra neće biti na obeležavanju Dana sećanja u Vukovaru. On će, prema ranijoj najavi danas boraviti u Vukovaru, a sutra u Škabrnji. Po svemu sudeći, ove godine neće biti dve kolone. 

Dan uoči sutrašnjeg centralnog obeležavanja Dana sećanja na vukovarsku žrtvu 1991., predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj odaće poštu svim nestalim i ubijenim Vukovarčanima iz 1991. kao i ubijenima na Ovčari i drugim stratištima. Delegaciju će predvoditi predsednik Srpskog narodnog vijeca (SNV) i poslanik Milorad Pupovac, a vence će kao prethodnih godina položiti u Dunav, potom i na mestu masovne grobnice na Ovčari.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike