Dve bebe sa Balkana ušle u istoriju: Ko su momci koji su preko noći postali poznati, jednog je u naručju držao i Kofi Anan (FOTO)

15.11.2022

09:42

0

Autor: Milica Mališ

Danas je rođen osmomilijarditi stanovnik Zemlje, a mnogi su zaboravili da su dve jubilarne bebe rođene na našim prostorima

Dve bebe sa Balkana ušle u istoriju: Ko su momci koji su preko noći postali poznati, jednog je u naručju držao i Kofi Anan (FOTO)
Kofi Anan drži Adnana Mevića - Copyright Printscreen/YouTube/AP Photo

Danas je rođen osmomilijarditi stanovnik na svetu!

Devojčica rođena u Manili u utorak rano ujutru je jedno od novorođenčadi koje simbolično predstavlja osmomlijarditu osobu na svetu, navodi se u izveštaju Nika Vajea za Unang Balita iz GMA Nevs-a.

Vinice Mabansag je rođena u Memorijalnoj bolnici dr Hose Fabela u 01:29.

Inače, rast stanovništva neće se više ovako brzo odvijati. Procene su da ćemo do devet milijardi ljudi na planeti doći oko 2050. a do deset milijardi 2100. godine.

Dan kada se rodio sedmomilijarditi stanovnik bio je 31. oktobar 2011. godine, a u pitanju je bila Nargis Kumar, a prethodna milijarda zaokružena je u našem komšiluku.

Printscreen/YouTube/RTV Visoko
 

Adnan Mević, rođen u Sarajevu, 12. oktobra 1999. godine, izabran je od strane Ujedinjenih nacija za simboličnu 6 milijarditu istovremeno živu osobu na Zemlji. On je prvi sin Fatime Mević (29) i njenog supruga Jasminka Mevića.

Beba je imala 3,5 kilograma, a rođena je u bolnici Koševo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Njegovo rođenje, koje se desilo nakon užasnog rata u Bosni i Hercegovini, trebalo je i da simbolizuje mir i jedinstvo u Sarajevu, a u bolnici se pojavio i Kofi Anan, tadašnji generalni sekretar UN.

Printscreen/YouTube/AP Photo
 

Govoreći u bolnici, on je rekao da bi ovaj događaj trebalo da bude podsticaj ka obnavljanju "tolerancije i multireligijske atmosfere koja je nekada karakterisala Sarajevo i Bosnu".

- Danas rođenje šest milijarditog čoveka na planeti – prelepog dečaka u gradu koji se vraća u život, ljudima koji obnavljaju svoje domove, u regionu koji obnavlja kulturu suživota posle decenije rata – trebalo bi da osvetli put tolerancije. i razumevanje za sve ljude - rekao je on.

Danas ovaj dečak ima 23 godine i živi u Visokom, gradiću u Federaciji BiH, a kanton grada Sarajeva od rođenja mu daje simboličnu pomoć od oko 100 evra koju će primati do kraja školovanja.

Neverovatna činjenica je i da je prethodni jubilej slavljen u našem komšiluku, u Hrvatskoj.

Printscreen/Facebook/Matej Gaspar
 

Matej Gašpar je 11. jula 1987. u Zagrebu proglašen petomilijarditim stanovnikom Zemlje.

Kako se u isto vreme širom sveta rode stotine beba, UN su simbolično odabrale Gašpara jer se tada u Zagrebu odvijala Univerzijada, najveće sportsko takmičenje mladih, a njegov rođendan postao je Svetski dan stanovništva.

Bonus video:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike