Incident u Splitu zamalo da bude fatalan: Medicinske sestre pacijentu ubrizgale tečnost za inhalaciju umesto leka

02.11.2022

20:52

0

Ovaj nemili događaj desio se krajem aprila prošle godine, u jeku pandemije koronavirusa

Incident u Splitu zamalo da bude fatalan: Medicinske sestre pacijentu ubrizgale tečnost za inhalaciju umesto leka
profimedia-0630935411 - Copyright Profimedia

Prošle godine medicinske sestre u kovid centru KBC-a Split napravile su grešku koja je mogla da bude fatalna.

Naime, pacijentu u šezdesetim godinama ubrizgale su u venu inhalacijsku tečnost umesto leka koji je trebalo da primi. Ovaj nemili događaj desio se krajem aprila prošle godine.

Kako prenosi Index, upućeni izvor smatra da je došlo do greške jer je situacija sa pandemijom koronavirusa dovela do toga da ljudi nisu bili dovoljno stručni i obučeni.

Profimedia
 

Neiskusne sestre pogrešno primenile lek

Stavili su u kovid centar neiskusne medicinske sestre, devojke u ranim dvadesetim, tek izašle iz škola. Nisu se držale ni osnovnih pravila o primeni lekova. Svaki put se pre davanja medikamenta mora proveriti najpre naziv leka i način njegove primene, vreme u koje se lek daje, rok upotrebe, je li to pravi pacijent i koja je prava doza. To sestra evidentno nije uradila i bolnica sada grešku pravda samo zato što se navodno nije završilo smrtnim ishodom – poručio je izvor.

Lek koji je zapravo ubrizgan je tečnost predviđena da se uzima uz primenu pare, ali sestre su ga izvukle i dale pacijentu kroz braunilu u venu. Moguća komplikacije kod ovakve zabune je zastoj srca, te je ovde puka sreća da je čovek ostao živ.

Profimedia
 

Bolnica odbija da kaže da li na bilo koji način sankcionisala sestre

U KBC-u Split niko od nadležnih nije odgovorio da li su medicinske sestre sankcionisane na bilo koji način, sve što su rekli jeste potvrda incidenta.

- Pacijent nije bio na respiratoru i nije preminuo. Zbog neželjenog događaja postupak je išao po pravilima: obaveštenje nadređenima, razgovor sa bolesnikom, pregled i nadzor do potvrde stanja bez tegoba, obaveštenje i razgovor sa porodicom, te beleška u medicinsku dokumentaciju kao neželjenog događaja. Pacijent je u dobrom kliničkom stanju otpušten iz bolnice - odgovorila je dr Slavica Dajak, pomoćnica upravnika Julija Meštrovića zadužena za kvalitet zdravstvene zaštite i nadzor u KBC-u Split.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike