Kakva priča iz BiH: Dva glavna tužioca neobičnih prezimena, Kajmakovićevu nasledio Kajganić!

26.10.2022

09:40

0

Autor: J. S. J.

Inače, za ovu instituciju su se vezivale brojne afere

Kakva priča iz BiH: Dva glavna tužioca neobičnih prezimena, Kajmakovićevu nasledio Kajganić!
milenko kajganić - Copyright YouTube/BN TV

Pre nekoliko dana imenovan je glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da se njegova prethodnica Dijana preziva Kajmaković.

Takođe je zanimljiva činjenica da su se za ovu instituciju vezivale brojne afere i da nijedan glavni tužitelj Tužilaštva BiH do sada nije dočekao istek šestogodišnjeg mandata, jer su svi pre toga smenjeni ili su podneli ostavke.

Tako je Diana Kajmaković završila karijeru u Državnom tužilaštvu nakon velikih pritisaka iz SAD. 

Nakon što je spominjana u Sky aplikaciji i optužena za podršku kriminalcima, a zatim prebačena u drugo odeljenje Tužilaštva BiH, usledile su američke sankcije i teške optužbe koje su u potpunosti kompromitovale lik i delo ove dugogodišnje zaposlenice bosanskohercegovačkog pravosuđa.

- Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini - izjavio je svojevremeno Brajan E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obaveštajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Čuvena anegdota

Inače, kada je reč o nesvakidašnjim i neobičnim prezimenima, poznata je anegdota još iz doba SFRJ. Na jednom od međunarodnih skupova u Dubrovniku dvojica biznismena su se prilikom upoznavanja jedan drugom predstavili tako što su u istom trenutku izgovorili svoja prezimena - "Zec" i  "Salata". 

Amerikanci za Kajmakovićevu kažu i da je bila podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima.

- Kajmakovićeva je pomagala prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamenu za ličnu korist. Takođe je pokušala da blokira istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala - naveli su iz OFAC-a.

Inače, novi tužilac Kajganić je prethodnih 12 meseci bio vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca nakon smene tužiteljke Gordane Tadić u oktobru 2021. godine.

Kajganić smatra da je uočio probleme u radu Tužilaštva BiH, te da će ih rešavati. Kao jedan od glavnih ciljeva u svom radu, naveo je vraćanje poverenja javnosti u rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike