Svešteniku SPC u Crnoj Gori zabranili da glasa u mantiji: Nadmudrio ih genijalnim potezom

23.10.2022

17:51 >> 18:06

0

Autor: 24sedam

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Branko Tapušković nije dozvolio da ga pravila biračkog odbora spreče da glasa danas na lokalnim izborima

Svešteniku SPC u Crnoj Gori zabranili da glasa u mantiji:  Nadmudrio ih genijalnim potezom
Ilustracija - Copyright ATAImages/ A.A.

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Branko Tapušković nije dozvolio da ga pravila biračkog odbora spreče da glasa danas na lokalnim izborima, već je popodne iskoristio svoje građansko pravo, na glasačkom mestu OŠ "Dr Dragiša Ivanović" u Podgorici.

Ocu Branku Tapuškoviću, danas nije dozvoljeno da glasa u mantiji na biračkom mestu 24-D u osnovnoj školi na Zlatici. Obrazloženje je da uniformisana lica ne mogu da glasaju, pa nije dopušteno ni policajcima ni vatrogascima da glasaju u uniformi.

Sveštenik Branko Tapušković, koji je na biračko mesto posle podne došao u građanskom odelu, je povodom ovog događaja kazao da se ovo ne sprovodi na svakom mestu te da je njegov kolega saslužitelj uredno glasao u mantiji.

Kako je naveo, sveštenik može skinuti mantiju i glasati u civilu, ali to nije mogućnost za monahe i monahinje koji moraju nositi mantiju, shodno njihovom poslušanju i monaškoj zakletvi.

Inače, ovo nije prvi pokušaj da se spreče sveštenici da glasaju na današnjim izborima. 

Printscreen/Youtube/Manastir Podmaine - PROPOVEDI
 

Igumanu manastira u Dajbabama arhimandritu Danilu (Išmatovu) zabranjen je ulazak u Crnu Goru i on je vraćen sa graničnog prelaza, piše portal podgoričkog Dana pozivajući se na nezvanična saznanja.

Prema istim saznanjima Dana, na listi crnogorskog MUP-a zabranjenih ulazaka u Crnu Goru je i protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

Nije, kažu, poznato zašto je igumanu Danilu zabranjen ulazak u Crnu Goru, koju je napustio pre nekoliko dana, gde je sinoć hteo da se vrati, ali mu pogranična policija nije dozvolila.

Vučurović: Sprečavanje oca Branka Tapuškovića da glasa zato što je bio u mantiji je montenegrinski nesojluk i krivično delo

Pokušaj sprečavanja oca Branka Tapuškovića da glasa zato što je bio u mantiji, osim što je montenegrinski nesojluk i krivično delo, rezultat je toga što još nije završeno ono što je trebalo da se završi nakon 30. avgusta, saopštio je poslanik NSD-a i DF-a Jovan Jole Vučurović.

Printscreen

Kako navodi, umesto obračuna sa DPS-om, kao političkim krilom mafije, i vraćanja Crne Gore u njen prirodni istorijski tok iz koga su je bili izbacili ekstremisti koji zastupaju fašizam Sekule Drljevića, nažalost, Zdravko Krivokapić i njegov ,,stručnjak“ Milojko Spajić su se bavili šurovanjem sa bivšim režimom.

- Ne razmišljajući o budućnosti i obavezama koje imamo prema obespravljenom i diskriminisanom narodu, Spajić je u dvadeset direktorata u svom ministarstvu ostavio kadrove DPS i SD, i to većinom tzv. komite. I umesto da je u paramparčad razbijena mafijaška i ekstremistička struktura bivšeg režima, a to bi uradio DF, naivnost i neodgovornost dvojca Krivokapić-Spajić (koji je bio i protiv ustoličenja mitropolita) doveli su do toga da ti ekstremi i dalje imaju hrabrosti da maltretiraju sveštenstvo SPC - saopštava Vučurović.

Poslanik DF-a naglašava da je samo DF garant da će mafijaška i montenegrinska hobotnica biti razbijena i da nikome više neće padati na pamet da maltretira naše sveštenstvo i srpski narod.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike