Velike količine naoružanja iz BiH prodaju se nelegalno u EU: Šverc oružja "dodatni biznis" kriminalnim grupama

18.10.2022

07:56

0

Prema geostrateškom položaju, kako je naglašeno, područje jugoistočne Evrope nalazi se na važnim trgovačkim putevima između Evrope i Azije

Velike količine naoružanja iz BiH prodaju se nelegalno u EU: Šverc oružja "dodatni biznis" kriminalnim grupama
oružje bomba pistolj - Copyright Pexels/Enrico-Hänel

Na području BiH i dalje postoje velike količine naoružanja zaostalog iz perioda konflikta, koje se krijumčari i nelegalno prodaje u EU, gde na crnom tržištu postoji rast potražnje od osoba koje se dovode u vezu s organizovanim kriminalom i terorizmom, objavljeno je u dokumentu Ministarstva bezbednosti BiH.

- Zbog toga i činjenice da trgovina oružjem omogućava sticanje enormne i brze finansijske dobiti, procene su da će i u narednom periodu trgovina oružjem ostati jedna od oblasti delovanja organizovanih kriminalnih grupa - navodi se u dokumentu "Procena pretnje od organizovanog kriminala u BiH 2021", prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Kako je istaknuto, trgovina oružjem gotovo je isključivo dodatni, a ne primarni izvor prihoda za najveći broj organizovanih kriminalnih grupa u BiH.

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

- Većina kriminalnih grupa kombinuje posao trgovine oružjem s drugim kriminalnim aktivnostima, najčešće švercom droge i akciznih proizvoda i trgovinom ljudima - stoji u dokumentu.

Prema geostrateškom položaju, kako je naglašeno, područje jugoistočne Evrope nalazi se na važnim trgovačkim putevima između Evrope i Azije.

- To su istovremeno i putevi nezakonite trgovine oružjem, narkoticima, trgovine ljudima, a mogu biti korišteni i za tranzit terorističkih grupa i sredstava za izvođenje terorističkih akcija - ističe se u ovoj proceni.

Stručnjaci ističu da je oružje, odmah nakon šverca droge, najprofitabilnija krijumčarena roba. U zapadnim zemljama je, naglašavaju, cena oružja dosta viša u odnosu na BiH.

Stručnjak za bezbjednost Radislav Jovičić u izjavi za Nezavisne podseća da je poznato da je ostalo puno naoružanja nakon poslednjeg rata u BiH, a koje je sakriveno po raznim lokacijama.

- Kriminalne grupe uglavnom žele da dođu do tih ljudi ili tih lokacija gde ima oružja. Postoje razni kanali prenosa oružja. Njima je bitno da prođu deo kroz Hrvatsku i kada uđu Sloveniju, čitavom Evropom putuju bez graničnih prelaza - pojašnjava Jovičić.

Prema njegovim rečima, jedan od modela prenosa oružja i prevoženje u raznim vrstama robe, kada oružje štite folijama.

- Znate da su kriminalne organizacije maltene uvek korak ispred policije. Snalaze se tako što oružje umotavaju u posebne vrste folija te ih radari ne mogu očitati tako lako - rekao je Jovičić, koji je nekada bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Inače, prema izveštajima o radu Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH, od 2018. do 2020. u Bosni i Hercegovini je oduzeto ukupno 3.827 komada različitog vatrenog oružja, 599 minsko-eksplozivnih sredstava (MES), 76.680 komada municije, te 65,25 kg eksploziva. Iz MUP-a Republike Srpske kažu da su u toku 2021. godine evidentirali 263 krivična dela koja se odnose na nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

- Nepoznata lica su izvršila 58 krivičnih dela, od kojih je jedno ostalo nerasvetljeno. Nadležnim tužilaštvima je podneto 155 izveštaja protiv 177 lica zbog izvršenih krivičnih dela - rekla je za banjalučki dnevnik Mirna Miljanović, načelnica Odeljenja za odnose s javnošću MUP-a Srpske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike