Dodik: Pobedio sam na izborima za predsednika u RS

10.10.2022

11:14

0

Dodik je naglasio da se samo jedan od 31 kandidata za predsednika Republike Srpske žali na rezultate izbora, dok svi ostali ćute

Dodik: Pobedio sam na izborima za predsednika u RS
Tan2022-4-19_14308866_2 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Srpski član Predsedništva BiH i kandidat za predsednika Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je danas da je dobio predsedničke izbore na bazi prebrojanih 98 odsto glasova i da u odnosu na drugoplasiranog ima 29.000 glasova više.


Dodik je na konferenciji za novinare u Beogradu ocenio da je reč o nedostižnoj razlici, imajući u vidu da treba da se prebroji još oko 12.000 glasova.

On je ocenio da deo javnosti i medija u Srbiji pokušava da stvori nepoverenje prema predsedničkim izborima u RS.

Prema njegovim rečima, CIK BiH je naložila da se prvo broje glasovi za Predsedništvo BiH, nakon toga PS BiH, a tek onda za predsednika i NS RS, ocenjujući da je reč o manipulaciji.

-Ovo je rezultat uzurpacije stranaca, jer BiH nema ništa sa izborima za predsednika Republike Srpske i NS RS, ali je to ranije nametanjem dato CIK BiH - rekao je Dodik i dodao da bi u CIK- trebalo da sede nezavisni kandidati, što, kaže, sada nije slučaj, jer ih ima iz PDP-a i SDS-a.

Dodik je naglasio da se samo jedan od 31 kandidata za predsednika Republike Srpske žali na rezultate izbora, dok svi ostali ćute.

Srpski član Predsedništva BiH je na konefenciji za novinare, pod nazivom, "Sa aktuelnom vlašću Republika Srpska stabilna i sigurna i na najvišem nivou srpskog stanovišta", istakao da su odnosi RS i Srbije puni razumevanja i dobri, navodeći da ima više dogovorenih projekata, a da neke od njih, poput izgradnja hidroelekrtane Buk Bjela ili gasovoda prema Banjaluci, BiH, kako je rekao, pokušava da ospori.

Što se tiče ukupne situacije u BiH, Dodik je rekao da je BiH podeljeno društvo, uz intervencionizam međunarodne zajednice, te dodao da ne veruje u BiH koju su nametnuli stranci, već u ustavnu BiH.

-Ako ona bude na našu štetu, takvu BiH ćemo odbaciti i borićemo se za dejtonsku BiH, dok to bude imalo smisla. BiH je u lošoj situaciji, takva BiH nema šansu i teško je objasniti. Ovu BiH su stvorili stranci, a ne narodi u BiH. Oni tamo čuvaju svoj nered koji su napravili u BiH - rekao je Dodik.

Poručio je da RS nema nikakvu ratnu opciju i da se zalaže za mir. Naveo je da RS ima veći stepen međunarodnog priznanja nego što ga ima Kosovo i vlast u Prištini.

Dodik je ponovio da "odbacuje predstavnika Kristijana Šmita, jer on to nije".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike