Milo Đukanović se oglušio o molbe Londona da dođe komercijalnim letom: Na sahranu kraljice došao vladinim avionom (FOTO)

21.09.2022

10:28

0

Vladinim avionom odleteo do privatnog aerodroma Luton u Londonu

Milo Đukanović se oglušio o molbe Londona da dođe komercijalnim letom: Na sahranu kraljice došao vladinim avionom (FOTO)
Milo Đukanović - Copyright Milo Đukanović Antonio Ahel/ATAImages

Većina svetskih zvaničnika ispoštovala je zvaničnu molbu Londona da na sahranu kraljice Elizabete dođu komercijalnim letovima.

Naime, razglozi za ovakvu odluku bili su izbegavanje velike gužve i bezbedonosni razlozi. Na Hitrou je sve zvaničnike čekao organizovani prevoz do Vestminsterske opatije.

Jedan od onih koji nisu ispoštovali molbu bio je Milo Đukanović koji je, kako prenose "Vijesti", leteo vladinim avionom do privatnog aerodroma Luton u Londonu, koji je udaljen 50 kilometara od Hitroa.

Printscreen/ Flightaware.com
 

Od tog aerodroma do Hitroa, gde ih je čekao organizovani prevoz, Đukanović i njegova supruga morali su da se dodatno snađu za prevoz.

Na sajtu na kome se mogu pratiti letovi aviona, vidi se da je vladin avion oznaka 40-MNE u nedelju u 11.52 časova sleteo na Luton. Za Podgoricu je, sa istog aerodroma, poleteo u ponedeljak u 17.19 časova popodne, a na podgorički aerodrom sleteo u 20.40.

 

Kraljica Elizabeta Druga sahranjena 19. setembra u kapeli Svetog Đorđa u Vindzorskom zamku, gde će počivati pored svog supruga, princa Filipa. Ceo svet odao je poslednju poštu vladarki Velike Britanije koja je na tronu provela sedam decenija. 

"Vijesti” su pitale Đukanovićev kabinet da li bilo neophodno da predsednik Crne Gore ide na sahranu kraljice Elizabete vladinim avionom, s obzirom na to da je bilo sugerisano da se zbog gužvi, ide komercijalnim letovima Da li je zbog bezbjednosti predsednika”. Takođe i da li je tim potezom predsjednik neosnovano izložio poreske obveznike dodatnom trošku.

Prema Uputstvu, državni avion mogu koristiti i drugi organi (funkcioneri), ali uz naknadu odgovarajućih troškova (goriva, preleta, slijetanja, naknade pilotima...).

Printscreen/ Flightaware.com
 

Prema Uputstvu o korišćenju državnog vazduhoplova, Generalni sekretarijat Vlade raspolaže avionom, a pravo njegovog korišćenja bez naknade, u službene svrhe, imaju predsednici države, Vlade i parlamenta.

U odgovoru se međutim navodi da troškovi puta i ležarine na aerodromu ne mogu biti dostupni javnosti jer je riječ o podacima koji su označeni stepenom interno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike