Vučić: Zajedno možemo biti motor razvoja u Evropi (FOTO)

02.09.2022

14:52

0

"Naš cilj je mir, stabilnost i napredak zemlje"

Vučić: Zajedno možemo biti motor razvoja u Evropi (FOTO)
Tan2022-9-2_141746126_0 - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da narodi sa Balkana treba da veruju u sebe i svoje potencijale, što pokazuje i najbolja ideja Otvorenog Balkana koju su stvorila tri naroda i koja je samo njihova.

- Nismo najbolji u svemu, ali nismo ni najgori, a ako radimo zajedno mozemo da budemo motor razvoja u Evropi, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenicji za medije posle Samita u Beogradu.

Na pitanje novinara albanske televizije Kljan, zašto su samitu prisustvovali i ministri Turske i Mađarske, ako se za Otvoreni Balkan kaze da je incijativa koja treba da ubrza evropske integracije, i da li joj ove dve zemlje štete Vučić je rekao da se ne treba odreći prijateljstva tih zemalja zbog nečega što je neko obećao.

- Da se odreknemo prijateljstva sa Turskom koja ima 90 miliona stanovnika ili sa Mađarskom koja pomaze oko gasa i svega što smo tražili" upitao je Vučić navodeći da smo na evropskom putu, ali da zbog toga ne treba sebi da "sečemo nogu".

Dodao je i da je zadatak tri zemlje težak da zimu prezime i da struje imaju svi, uključujući i Prištinu.

Vučić je napomenuo da su na samit pozvani i ministri Grčke i Italije, ali da nisu mogli da dođu, pri čemu je Italija poslala svog ambasadora, a da za razloge Grčke ne zna.

 

 

Napomenuo je da ponosan zbog organizacije sajma vina i na to što su to tri zemlje same zajedno napravile - doveli ljude iz BiH, Crne Gore, što je došlo 49 vinskih kuća iz Severne Makedonije,što su predstavljene nove sorte vina iz Albanije.

- Svi su došli u Beograd i Srbiju i pokazali smo nešto i Evropi i svetu, rekao je Vučić i ukazao da niko nije pomagao da su to ove zemlje same uradile i da ne treba da se stide svog uspeha.

- Mi uvek na Balkanu sebe potcenjujemo i kazemo da smo niža rasa i niža bića i neko ko je uspešan samo ako služi nekome drugom, a imamo ogroman potencijal kada smo zajedno, ne verujemo u sebe već decenijama, ukazao je Vučić.

Primetio je da uvek ima ljudi koji će u svemu da nađu nešto negativno, ali je upitao zar nije za pohvalu to sto su prevaziđeni nesporazumi Srbije i Albanije, što su svi problemi sa Severnom Makedonijom rešeni, što se pokušava i sa Crnom Gorom.

- Naš cilj je mir, stabilnost i napredak zemlje, rekao je Vučić.

Kada je reč o Evropskoj uniji Vucić je rekao da je Srbija na evropskom putu, ali da za njega današnji samit nije manje važan, recimo od zasedanja evropskog saveta.

- Ovo je najvažniji sastanak, za nas ne postoji niko važniji, ovo je sastanak sa komšijama sa kojima živimo i koji jedni drugima moramo da pomognemo. Juče smo pokazali da umemo da budemo bolji od većine sveta, istakao je Vučić.

On je zahvalio predstavniku EU Emanuelu Žiofreu što prisustvuje samitu i pozvao EU da ceo Zapadni Balkan stave u svoj projekat pomoći zemljama koje plaćaju skupu elktričnu enrgiju preko zime.

- Makar 10 posto dobili bila bi ogromna pomoć EU i unapred im se zahvaljujem, rekao je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike