Čudna meduza zalutala u Bokokotorski zaliv

26.08.2022

14:25

0

Autor: 24sedam

Njen prečnik može iznositi do 35 cm (najčešće je manji od 17 cm), i njeni pipci su toliko slabi da "ujed" nema ozbiljan efekat na ljude.’’

Čudna meduza zalutala u Bokokotorski zaliv
Meduza - Copyright Foto: Profimedia

Čudna meduza žute boje "zalutala" u Bokokotorski zaliv.  Iz Instituta za biologiju mora kažu da bi mogla biti vrsta Cotylorhiza tuberculata koja se inače kreće u toplijim vodama Mediterana, Egejskom i Jadranskom moru.

Njen prečnik može iznositi do 35 cm (najčešće je manji od 17 cm), i njeni pipci su toliko slabi da "ujed" nema ozbiljan efekat na ljude.’’

Takođe, nestručno vađenje nije dozvoljeno. Postoje službe koje u slučaju prenamnožavanja, stručno i u okviru održivog razvoja uklanjaju ove meduze. S obzirom da Mediteranska meduza živi samo u ovom području (Jonsko, Egejsko i Mediteransko more, ponekad zalutaju i do Jadrana), ukoliko bi vas obalska straža ili slična služba uhvatila u vađenju meduza (ali i drugih živih bića, hobotnica i slično, ili ukoliko lovite harpunom bez dozvole), postoji velika mogućnost da ćete dan provesti u policijskoj stanici i završiti sa kaznom u visini od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Mediteranska meduza je, pored toga što je bezopasna, takođe i zanimljiva. Njena žuta boja se meša sa belom i jarko plavom i možete se izuzetno zabaviti ako je, umesto da je uklonite sa vaše putanje, iskoristite za zanimljivo ronjenje i slikanje. Možete i vašu decu podučiti zdravom odnosu prema prirodi i životinjama.

Na kraju, ova meduza je izuzetno korisna. U ekosistemu, ona je hrana velikom broju pomorskih vrsta. Jedna je od retkih koje se kreću nezavisno od morske struje, pa se često proučava i mapira. 

Možda najvažnije - trenutno se vrše ispitivanja u pravcu upotrebe Cotylorhiza tuberculata u tretmanu kancera.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike