"Pukla" sezona u Crnoj Gori: Plaže i hoteli prazni, kapaciteti privatnih smeštaja na svega 30 odsto!

17.07.2022

16:50

0

U privatnom smeštaju odmara 15.750 gostiju, rečeno je iz TO Budva, ili 32 odsto manje nego polovinom jula prošle godine

"Pukla" sezona u Crnoj Gori: Plaže i hoteli prazni, kapaciteti privatnih smeštaja na svega 30 odsto!
Crna Gora - Copyright Pixabay

Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Budve, u Crnoj Gori, na području koje se prostire od Jaza do Buljarice letuje 29.707 turista, što je za petinu manje nego prošle godine u istom periodu.

- Očekivanja da ćemo u narednih godinu-dve zameniti rusko i ukrajinsko tržište su krajnje neozbiljna - upozorava član Udruženja ugostitelja Budve" hotelijer Ivan Ivanović.

Turistička sezona je ogolila sve probleme sa kojima se Budva suočava godinama – od loše strategije razvoja turizma, nejasnog koncepta da li želi da bude elitna ili masovna turistička destinacija, grad zabave ili mesto za odmor, kao i činjenica da oslanjanje na pojedinačna tržišta, istočna i regionalna nisu urodila plodom, pišu "Vijesti".

Kao razlog za to što je samo trećina privatnog smeštaja u Budvi trenutno popunjena i što se ni hotelijeri ne mogu pohvaliti punim kapacitetom, turistički zvaničnici navode odsustvo ukrajinskih i ruskih gostiju, kao i turista iz regiona, koji su tradicionalno bili ključ za dobru posećenost u jeku leta.

U privatnom smeštaju odmara 15.750 gostiju, rečeno je iz TO Budva, ili 32 odsto manje nego polovinom jula prošle godine, dok je u hotelima prijavljeno 12.984 turista - sedam odsto manje nego prošle godine.

- Sezona je ispod svih očekivanja. Od ukupnog broja gostiju, 3.130 je iz Rusije, 2.275 iz Ukrajine, 4.587 iz Srbije, dok je 1.437 iz Bosne i Hercegovine - kaže hotelijer Ivan Ivanović.

Direktor Udruženja privatnih smeštajnih kapaciteta Crne Gore Branka Džoganović rekla je da je Crna Gora ušla u špic turističke sezone, a da je loše to što je je popunjenost privatnih smeštajnih kapaciteta trenutno oko 30 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike