Dodik oštro reagovao: Zbog poteza Džaferovića podneo krivičnu prijavu, pa najavio blokadu!

24.08.2022

11:44

0

U prijavi je navedeno da je Džaferović zloupotrebio službeni položaj

Dodik oštro reagovao: Zbog poteza Džaferovića podneo krivičnu prijavu, pa najavio blokadu!
dodik džeferović - Copyright 24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik saopštio je na Tviteru da je danas podneo Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsedništva Šefika Džaferovića jer je samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke te najviše državne institucije učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme.


U prijavi je navedeno da je Džaferović zloupotrebio službeni položaj i ovlašćenja tako što je postupio protivustavno i protivno Poslovniku o radu Predsedništva BiH i na taj način oštetio Republiku Srpsku.

 


Prijava je podnesena protiv Džaferovića zbog postojanja osnova sumnje da je u svojstvu člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH zloupotrebio svoj službeni položaj i ovlašćenja u nameri teže povrede prava drugog, tako što je postupio protivno odredbi Ustava BiH koja propisuje nadležnosti Predsedništva BiH.

 


.


"Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je i šteta drugom - u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je used nezakonitog i neovlaštenog delovanja Džaferovića, Republika Srpska sprečena da u konkretnom slučaju iskaže svoj zvanični stav putem srpskog člana Predsedništva BiH koji se bira sa teritorije Republike Srpske o ovom važnom pitanju spoljne politike",navedeno je, između ostalog, u krivičnoj prijavi.

 

Dodik najavio blokadu svih projekata za Federaciju BiH

Srpski predstavnici na nivou BiH blokiraće sve projekte u FBiH, dok se ne omogući realizacija projekata za Republiku Srpsku, rekao je  Milorad Dodik, nakon što je na današnjoj sednici odbijeno svih pet njegovih predloga.

On je rekao da bošnjački i hrvatski član Predsedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, vode antisrpsku politiku i istakao da se time nanosi ozbiljna šteta Republici Srpskoj.

- To je maligno ponašanje Sarajeva - rekao je Dodik i dodao da oni rade protiv interesa BiH.

- Na današnjoj sednici Predsedništva sam predložio pet tačaka dnevnog reda od kojih nije usvojena nijedna, što govori o odnosu drugih članova Predsedništva prema Republici Srpskoj - rekao je Dodik.

Napomenuo je da je prvu tačku predložio smenu bošnjačkog člana Džaferovića. zbog lažnog predstavljanja i kršenja Ustava i Poslovnika Predsedništva.

- Smatram da Džaferović nije dostojan da predstavlja BiH, jer ne predstavlja stavove BiH, već lične i stavove njegove stranke SDA, čime krši, opet kažem, krš Poslovnik i Ustav - kazao je Dodik.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

Dodik je istakao da je predložio zaključak da se podnese krivična prijava protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje i da se zatraži njegov odlazak iz zemlje. Istakao je da je tražio da se BiH pridruži inicijativi Otvoreni Balkan, koja predviđa pojednostavljenu proceduru dobijanja radnih dozvola i dodao da je bio zagovornik ove inicijative, koju druga dva člana nisu podržala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike