Dodik: Preneću Putinu kako su se zapadnjaci u BiH raspojasali

24.08.2022

05:35

0

S Putinom će, kaže, razgovarati i o ekonomskoj saradnji i preneće mu šta zapadnjaci rade u BiH

Dodik: Preneću Putinu kako su se zapadnjaci u BiH raspojasali
Tan2022-4-19_14308866_2 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Muslimani u Bosni i Hercegovini pokušavaju da iskoriste priču o Ukrajini da bi sproveli davno zacrtane ciljeve da u BiH nema entiteta, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, povodom dokumenta Stranke demokratske akcije u kom pozivaju SAD, Britance i EU da intervenišu u Bosni.

U tom smislu, a u kontekstu njegove posete Moskvi narednog meseca, Dodik je najavio da će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneti da su se "Zapadnjaci raspojasali u BiH" i da misle da je to njihova kuća.

Dodik je za Sputnjik kazao da su Bošnjacima upravo zemlje koje sad pozivaju da intervenišu bile sve vreme saveznici, a da to nikad nije bila Rusija, iako je ona, kako je rekao, formalno-pravno garant Dejtonskog sporazuma.

Bošnjaci žele BiH za sebe, tvrdi Dodik i kaže da je na sceni "izraziti muslimanski nacionalizam koji ide za tim da BiH prekrajaju na svoj način", a zato su im, tvrdi, podrška uvek bili Amerikanci i Britanci, dok je izvršilac bila EU.

S Putinom će, kaže, razgovarati i o ekonomskoj saradnji i preneće mu šta zapadnjaci rade u BiH, posebno pomenuvši opstrukcije određenih razvojnih projekata, u kojima "Bošnjacima pomažu stranci i visoki predstavnik".

-U okolnostima u kojima se događa problem s Ukrajinom, zapadnjaci su se ovde do te mere raspojasali da više ne drže ni do međunarodnog prava, ni do bilo čega drugog. Isključili su Rusiju i Kinu iz bilo kakvih procesa, misle da je ovo njihova kuća i da ovde mogu čeprkati i raditi što žele -, rekao je Dodik.


Upitan šta može da učini Srbija, kaže da Srbi bilo gde, i ovde, i na severu Kosova, i u Beogradu, nemaju nikakvog razloga da veruju zapadnjacima.

-Naravno, mi političari moramo da saradujemo, ali tim „ponudama Danajaca" apsolutno se ne treba zanositi. Raduje me da vidim odlučnost naših ljudi na Kosovu, odlučnost državnih organa Srbije. A Republika Srpska stoji na principima srpske nacionalne i državne politike. I mi imamo pravo kao i svi narodi da imamo jedinstvenu nacionalnu politiku odbrane naših interesa. Zato sam zahvalan Vučiću šo je onako eksplicitno rekao da se kolone neće desiti i da će to sprečiti- kazao je Dodik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike