Isplivali mrtvi pacovi na plaži u Zadru! Kupači zgroženi, inspekcija hitno izašla na teren

22.08.2022

19:29

1

Reagovale su veterinarske službe i pre nego što su komunalni redari došli na lokaciju, tako da je situacija na terenu sada čista, uredna i sanirana

Isplivali mrtvi pacovi na plaži u Zadru! Kupači zgroženi, inspekcija hitno izašla na teren
Opatija - Copyright Profimedia

U moru kod Splita u više navrata je poslednjih dana uočeno nekoliko mrtvih pacova. Sad se slučaj ponovio i u Zadru u blizini najpopularnije gradske plaže.

Odmah je krenula akcija, pacovi su brzo pokupljeni i predati gradskom koncesionaru za zbrinjavanje mrtvih životinja. Inače, plaža Karma nije uređeno kupalište, ali se nalazi blizu gradske plaže Kolovare.

- Reagovale su veterinarske službe i pre nego što su komunalni redari došli na lokaciju, tako da je situacija na terenu sada čista, uredna i sanirana. Mi ćemo odraditi analizu sa stručnim službama Zavoda za javno zdravstvo i veterinarskim službama kako bismo utvrdili uzrok tog događaja - izjavio je za RTL Robertino Dujela, pročelnik za komunalne delatnosti i zaštitu okoline Grada Zadra.

Kao što je to bilo u Splitu, problem je verovatno ispuštanje velike količine otpadne vode odnosno u drugoj polovini avgusta kada se padnu veće količine kiše, vodovodna mreža se u potpunosti ispuni i pacovi koji su uobičajeni stanovnici u cevima se poguše. U tom slučaju ih ti ispusti odnesu u more.

U Zadru više nema direktnih kanalizacijskih ispusta u more, ali otpadna voda itekako ima. Dogodilo se to da su se pre nedelju dana, između plaže Karme i plaže Kolovare, otpadne vode prelivale i izlazile na površinu mora.

Tada su građani prijavljivali da zaudara na kanalizaciju i koncesionar na obližnjoj plaži je podigao crvenu zastavu. Iz Zavoda za javno zdravstvo su obavili analize mora u dužini nekih 500 metara i utvrdili da je more odličnog kvaliteta.

Sutra bi isto tako trebali provesti redovnu analizu mora pa će se utvrditi postoje li neki novi sastojci u moru. Sada komunalna služba treba da otkrije šta se dogodilo i to će utvrditi s gradskim preduzećem Vodovod koji je zadužen za održavanje tog sastava, javlja RTL.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike