Stigla direktiva iz Amerike: Brzo formirati vladu ili raspisati vanredne izbore u Crnoj Gori

20.08.2022

17:33

0

Neimenovani portparol Stejt departmenta je u odgovoru na upit Glasa Amerike naveo da je "izglasavanje nepoverenja parlamentarna demokratija na delu"

Stigla direktiva iz Amerike: Brzo formirati vladu ili raspisati vanredne izbore u Crnoj Gori
1660936686-52295978546_3b6a281f01_o - Copyright Foto: Vlada Crne Gore

SAD očekuju od Crne Gore da ispoštuje svoje pravne procedure i da ili brzo formira novu vladu u službi zemlje ili raspiše vanredne parlamentarne izbore, saopšteno je iz Stejt depertmanta, povodom odluke Skupštine Crne Gore da izglasa nepoverenje Vladi premijera Dritana Abazovića.


Neimenovani portparol Stejt departmenta je u odgovoru na upit Glasa Amerike naveo da je "izglasavanje nepoverenja parlamentarna demokratija na delu, gde crnogorski narod, kroz svoje izabrane predstavnike, poziva vladu na odgovornost".

- Sjedinjene Države će podržati bilo koju demokratski izabranu vladu koja osigurava napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje NATO ucešća, promovisanje inkluzivnog i građanski orijentisanog društva, i nastavak pozivanja Rusije na odgovornost zbog brutalnog rata protiv Ukrajine - navodi se u reagovanju.
Vlada Crne Gore/Foto: Wikipedia
 

Smeta im Demokratski front
 

Portparol Stejt departmenta je ponovio da SAD ne smatraju Demokratski front partnerom, zato što "ne podržavaju evropske vrednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine, i nisu pokazali liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje EU".

Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su nepoverenje Vladi Dritana Abazovića, nakon što je inicijativu DPS i njenih partnera, nezadovoljnih potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC, podržala Demokratska Crna Gora.

Picula: Crna Gora da odluči da li nastavlja u smeru EU integracija


Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula rekao je danas, povodom izglasavanja nepoverenja Vladi premijera Dritana Abazovića, da crnogorska politika mora da odluči da li nastavlja u smeru evropskih integracija ili će postati "potrošna roba ruskih i srpskih interesa u regionu".

Prema njegovim rečima, bez pravog i punog demokratskog legitimiteta, "nijedna vlada ne može da sprovodi obuhvatne i temeljne demokratske reforme".

Tonino Picula/Foto: Printskrin/Jutjub
 

- Upravljanje približavanjem EU nije tehničko pitanje, nego prvorazredni politički proces, koji zahteva jasnu podršku bez balansiranja sitnih političkih interesa. To je pokazao i sinoćnji pad Vlade Crne Gore, druge koja u prethodne dve godine nije uspevala za ključne proevropske odluke da osigura jasnu podršku Skupštine - dodao je Picula, na Tviteru.


Crnogorska politika, kako kaže Picula koji je i poslanik EP, mora da odluči da li nastavlja u smeru evropskih integracija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike