Đukanović izneo konačan stav! "Vlada pada kada Abazović potpiše Temeljni ugovor"

29.07.2022

19:02

0

Autor: 24sedam

Komentarišući izjavu crnogorskog premijera Dritana Abazovića da će sledeće nedelje da se glasa za Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Đukanović je rekao da to za njega nije iznenađenje

Đukanović izneo konačan stav! "Vlada pada kada Abazović potpiše Temeljni ugovor"
Milo Đukanović - Copyright Wikipedia/Profimedia

- Ukoliko se potpiše Temeljni ugovor za koji smo jasno ocenili da je protivan državnim interesima Crne Gore, ovakav kakav je usvojen u Vladi, nema nikakve sumnje procesuiramo inicijativu za smenu Vlade. Parlament nastavlja da funkcioniše, on radi, mi zakazujemo izbore - rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Na pitanje da li će se kandidovati na narednim izborima u Crnoj Gori godine, Đukanović odgovara:

- Nisam još uvek o tome odlučio. U susret izborima ću sam i sa svojim saradnicima proceniti da li smo obezbedili ono što je temelj građanske Crne Gore.

Komentarišući izjavu crnogorskog premijera Dritana Abazovića da će sledeće nedelje da se glasa za Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Đukanović je rekao da to za njega nije iznenađenje.

- Gospodin Abazović se opredelio, prilično iznenada, da preformuliše prioritete vladine agende, tako da je umesto ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24. u prvi plan doveo potpisivanje o pitanjima od zajedničkih interesa Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Opredelio se da ne obavi jedan konsultativni proces pre nego što Vlada donese odluku.

Youtube/MINA printscreen
 

Na pitanje koji je odgovor DPS-a na ovu odluku, Đukanović kaže:

- Mi mislimo da u tekstu ugovora nisu dovoljno zaštićeni državni interesi Crne Gore. Logično je bilo očekivati da se nakon toga incijativa procesuira u parlamentu zbog drugog stava koji smo zauzeli, da ćemo biti adaptibilni u procesuiranju te inicijative dajući prioritet potencijalnim dogovorima u parlamentu koji su vezane za pravosuđe, koji su preduslov bismo deblokirali pregovarački proces - rekao je crnogorski predsednik.

- Ukoliko bi se potpisao ugovor koji je protivan nacionalnim interesima i ustavno pravnom sistemu Crne Gore, tu nema više manevarskog prostora i idemo u parlament sa inicijativom za izglasavanje nepoverenja vladi. Istovremeno, to će biti naš pristup, nećemo ići na skraćivanje mandata parlamentu, upravo da bismo sačuvali parlament u stanju funkcionalnosti sa većinom koja bi obezbedila da se izaberu pravosudni organi - objasnio je Đukanović.

24sedam/Goran Sivački
 

Na pitanje da li pada vlada kada Abazović potpiše Temeljni ugovor, Đukanović odgovara potvrdno.

- Da, ako se potpiše ugovor za koji smo jasno ocenili da je protivan državnim interesima Crne Gore, ovakav kakav je usvojen u vladi, nema nikakve sumnje procesuiramo inicijativu za smenu vlade. Parlament nastavlja da funkcioniše, on radi, mi zakazujemo izbore - kaže on.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike